Hyundai livreaza inca 10 unitati ix35 Fuel Cell cu emisii zero, in Europa

  • Centrul european de cercetari in domeniul hidrogenului va beneficia de 10 unitati ix35 Fuel Cell
  • Aceasta este prima livrare de vehicule electrice Fuel Cell din cadrul initiativei europene pentru hidrogen, HyFIVE
  • Hyundai este primul producator mondial de autoturisme care produce vehicule electrice Fuel Cell in serie

Hyundai a livrat in ziua curenta 10 unitati ale modelului inovator ix35 Fuel Cell catre unul dintre cele mai importante centre de cercetare in domeniul hidrogenului – Institutul pentru tehnologii inovatoare (IIT) din Bolzano, Italia.

Livrarea acestor vehicule face parte din angajamentul asumat de Hyundai in cadrul celei mai mari initiative pan-europene referitoare la vehiculele Fuel Cell – Hidrogen pentru vehicule inovatoare (HyFIVE). Unitatile ix35 Fuel Cell sunt primele din seria de 75 de autovehicule care vor fi livrate oraselor din Europa.

Allan Rushforth, Senior Vice President si COO Hyundai Motor Europa, a declarat: „Inca din 1998, Hyundai studiaza si dezvolta tehnologiile Fuel Cell pentru a oferi Europei solutii durabile de transport. Prin livrarea primelor autovehicule care vor circula pe drumurile din Europa putem creste notorietatea si popularitatea acestor modele Fuel Cell cu emisii zero. Vom colabora in continuare cu partenerii nostri din cadrul HyFIVE, pentru a dezvolta reteaua de realimentare la nivel european.”

Modelul electric ix35 Fuel Cell nu genereaza emisii poluante, fiind echipat cu un motor electric de 100 kW (136 CP) care ii permite sa atinga o viteza maxima de 160 km/ h. Doua rezervoare de hidrogen cu o capacitate de 5,64 kg, pozitionate intre rotile din spate ale vehiculului ii ofera o autonomie de pana la 594 km.

Orasul Bolzano utilizeaza deja vehiculele alimentate cu hidrogen, detinand cinci autobuze Fuel Cell care au fost livrate in 2013, in cadrul proiectului Clean Hydrogen In European Cities (CHIC). IIT este prima facilitate din Italia dotata cu noua statie de alimentare cu hidrogen de 700 de bari care poate stoca o cantitate dubla de hidrogen fata de modelul anterior de 350 bari.

In aprilie 2014, Hyundai a comunicat obiectivul de a livra 75 de unitati ix35 Fuel Cell in cadrul proiectului HyFIVE. Autovehiculele ix35, finantate de catre The Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU), vor fi livrate in Bolzano, Copenhaga (Danemarca), Innsbruck (Austria), Londra (Marea Britanie), Munchen si Stuttgart (Germania). In cadrul proiectului, infrastructura de alimentare va fi extinsa semnificativ la nivel pan-european, oferind mai multe posibilitati si facilitati celor care adopta aceasta tehnologie.

In ianuarie 2013, Hyundai a devenit primul producator auto care a demarat productia in serie a vehiculelor Fuel Cell, livrand unitati ix35 Fuel Cell in numeroase tari europene.


Top