Hyundai Motorsport a castigat Raliul Portugaliei, etapa a sasea din Campionatul Mondial FIA (WRC)

  • Pentru Hyundai Motorsport aceasta este prima victorie din Raliul Portugaliei si a noua in total din Campionatul Mondial de Raliuri;
  • Succesul a fost obtinut dupa performanta excelenta a lui Thierry Neuville si a copilotului sau, Nicolas Gilsoul;
  • Dani Sordo a fost implicat in lupta pentru podium, dar in final a incheiat pe locul al cincilea.

Hyundai Motorsport a obtinut un rezultat spectaculos in Portugaliei, etapa a sasea din Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC). Intr-un raliu dificil, Neuvillea obtinut cel de-al optulea succes din WRC si al doilea din acest sezon. Dupa cea de-a noua victorie din WRC, echipa Hyundai Motorsport si-a consolidat prima pozitie in clasamentul constructorilor.

Dani Sordo si Carlos del Barrio, copilotul sau, au incheiat raliul pe pozitia a cincea, dupa ce s-au luptat pentru un loc pe podium. O aparenta incalcare a regulamentului, pe super speciala de vineri, a venit cu o penalizare de 10 secunde, care a insemnat retrogradarea din top trei.

Andreas Mikkelsen a revenit sambata, conform regulamentului Rally 2 si a acumulat puncte importante. Echipajele Hyundai Motorsport si-au demonstrat competitivitatea si in Power Stage, acolo unde Sordo si Neuville au mai adunat trei, respectiv patru puncte.

Hyundai Motorsport a ajuns la un total de 175 de puncte si se afla pe prima pozitie in clasamentul constructorilor, in timp ce Neuville a ajuns pe locul intai in clasamentul pilotilor. Belgianul are 119 puncte, iar Sebastie Ogier, ocupantul locului secund, are 100 de puncte.

„Ce sfarsit de saptamana si ce rezultat! Abordarea noastra a fost inteligenta. Am fortat doar cand a fost nevoie si am controlat situatia pe probe. Masina a fost fabuloasa si am fost sustinuti in permanenta. Am incercat sa acumulez cat mai multe puncte, inclusiv in Power Stage. Avem foarte multi portughezi in echipa, asa ca vom savura la maximum aceasta victorie”, a declarat Thierry Neuville.

Dani Sordo a castigat o proba speciala, insa o penalizare de 10 secunde l-a scos din lupta pentru un loc pe podium in Raliul Portugaliei.

„Sunt dezamagit ca nu am urcat pe podium dupa evolutia noastra. A fost o atmosfera fantastica pe probele speciale si as vrea sa le multumesc tuturor pentru sustinere. Ii felicit pe colegii mei pentru victorie”, a mentionat Dani Sordo.

Desi problemele tehnice l-au scos din lupta in prima zi, Andreas Mikkelsen a revenit in cursa si a acumulat puncte importante pentru echipa in clasamentul constructorilor.

„Ne asteptam la un parcurs mai bun, insa sunt pregatit sa recuperez in etapa viitoare. Ii felicit si eu pe Thierry si Nicolas pentru victorie si abia astept sa iau startul in Sardinia”, a adaugat Andreas Mikkelsen.

Aceasta reusita a fost prima in Portugalia pentru Hyundai Motorsport si a noua din WRC.

„Sunt incantat ca am obtinut primul succes in Portugalia. Thierry si Nicolas au avut o evolutie senzationala. Dani si Carlos ar fi meritat un rezultat mai bun, iar Andreas si Anders au revenit impresionant dupa problemele de vineri. Cel mai important aspect este ca suntem pe primele pozitii atat in clasamentul constructorilor, cat si in clasamentul pilotilor. Sardinia va fi o alta etapa dificila, dar suntem pregatiti”, a declarat Michel Nandan, directorul echipei.

Seria de patru etape consecutive pe macadam continua cu Sardinia, etapa a saptea din Campionatul Mondial FIA (WRC). Programat in perioada 7 – 10 iunie, in cadrul acestui raliu Hyundai Motorsport a obtinut de-a lungul timpului rezultate pozitive. In anul 2016 Thierry Neuville a castigat raliul, in 2015 echipa a incheiat pe podium – Paddon pe locul al doilea si Neuville pe cel de-al treilea, iar in 2017 Neuville s-a clasat pe a treia pozitie.

Clasamentul Raliului Portugaliei 2018:

1.T. NeuvilleN. GilsoulHyundai i20 Coupe WRC3:49:46,6
2.E. EvansD. BarrittFord Fiesta WRC+40,0
3.T. SuninenM. MarkkulaFord Fiesta WRC               +47,3
4.E. LappiJ. Ferm  Toyota Yaris WRC+54,7
5.D. SordoC. del BarrioHyundai i20 Coupe WRC         +1:00,9
6.M. ØstbergT. EriksenCitroën C3 WRC+3:33,5
7.C. Breen                S. MartinCitroën C3 WRC+5:23,0
8.P. TidemandJ. AnderssonŠkoda Fabia R5+14:10,8
9.L. PieniazekP. Mazur               Škoda Fabia R5+16:17,3
10.S. LefebvreG. MoreauCitroën C3 R5      +16:34,3
.........
16.A. MikkelsenA. JægerHyundai i20 Coupe WRC         + 24:44,4

Clasament general piloti – Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC) – dupa cea de-a sasea etapa:

1.T. Neuville119 puncte
2.S. Ogier100 p
3.O. Tanak72 p
4.D. Sordo58 p
5.E. Lappi                57 p
6.A. Mikkelsen54 p
7.E. Evans               45 p
8.K. Meeke43 p
9.J.M. Latvala31 p
10.C. Breen                26 p
11.T. Suninen23 p
12.M. Østberg16 p 
13.S. Loeb  15 p 
14.P. Tidemand11 p
15.H. Paddon10 p 

Clasament general constructori – Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC) – dupa cea de-a sasea etapa:

1.Hyundai Shell Mobis World Rally Team175 puncte
2.M-Sport Ford World Rally Team   162 p
3.Toyota Gazoo Racing World Rally Team140 p
4.Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team              111 p

Top