Hyundai dezvolta cheia digitala prin intermediul unei aplicatii pentru smartphone

Hyundai dezvolta cheia digitala prin intermediul unei aplicatii pentru smartphone
  • Tehnologia permite deblocarea, pornirea si manevrarea autovehiculului prin intermediul smartphone-ului;
  • Cheia digitala poate fi programata pentru serviciul de car sharing;
  • Tehnologia va fi disponibila la finalul acestui an.

Hyundai a anuntat dezvoltarea unei chei digitale. Tehnologia permite deblocarea, pornirea si manevrarea autovehiculului cu ajutorul telefonului mobil.

Noul sistem va inlocui cheia traditionala si va fi accesat prin intermediul unei aplicatii, care poate fi utilizata de pana la patru persoane autorizate. Terminalele autorizate sunt detectate gratie tehnologiei Near Field Communication (NFC), care detecteaza prezenta unui telefon autorizat in imediata apropiere a usii autovehiculului. Antenele NFC folosite pentru deschiderea autovehiculului sunt plasate pe manerele usilor din fata. Cea pentru pornirea motorului este integrata in spatiul pentru incarcare wireless. Dupa deblocarea autovehiculului, utilizatorul poate porni motorul prin plasarea smartphone-ului pe placa de incarcare wireless din consola centrala si prin apasarea butonului de pornire/ oprire a motorului de pe tabloul de bord.

Setarile efectuate de catre utilizator pentru prima data sunt memorate, iar ulterior cand este recunoscuta cheia, aceste optiuni sunt ajustate automat - inclusiv pozitia oglinzilor, a scaunelor si a volanului, precum si comenzile pentru sistemele audio, video, de navigatie (AVN) si head-up-display (HUD).

Cheia digitala Hyundai poate fi folosita si pentru a controla de la distanta sistemele autovehiculelor, prin intermediul telefonulului smartphone. Utilizand comunicarea Bluetooth cu un consum redus de energie (BLE), utilizatorii pot bloca/ debloca autovehiculul, actiona alarma si porni motorul. In plus, odata ce vor fi lansate autovehiculele care se parcheaza autonom, se asteapta ca si parcarea acestora sa poata fi controlata de la distanta.

Nivelul de acces la diferite functii ale autovehiculului poate fi adaptat fiecarui utilizator, pentru o perioada definita. Proprietarul autovehiculului poate seta in avans durata de utilizare a autovehiculului sau poate limita utilizarea la anumite caracteristici, numai la inchirierea autovehiculului. De exemplu, poate fi folosit pentru a permite unui curier deschiderea portbagajului pentru a livra un colet.

Cheia digitala poate fi programata si pentru serviciul de car sharing. Proprietarul si conducatorul auto nu trebuie sa interactioneze, avand posibilitatea de a transfera cheia digitala prin intermediul aplicatiei pentru telefonul mobil. Proprietarul ii va transmite clientului datele de acces care sunt valabile pentru perioada stabilita.

Pe langa aceste aspecte, cheia digitala va beneficia constant de imbunatatiri pentru a permite includerea unor caracteristici speciale – de exemplu, atunci cand autovehiculul depaseste viteza legala, o alarma va avertiza conducatorul auto.

Pentru cazuri cum ar fi utilizarea unui serviciu de parcare cu valet sau vizitarea unui magazin de reparatii, in cazul in care predarea unei chei digitale nu este fezabila, sunt furnizate, de asemenea, chei inteligente conventionale si chei de tip card.

Tehnologia NFC este o forma de identificare a frecventelor radio (RFID), care ofera un nivel inalt de securitate. Comunicarea de date wireless NFC are loc numai atunci cand dispozitivul si utilizatorul sunt la o distanta de mai multi centimetri unul fata de celalalt.

„Studiem cat mai multe modalitati de a valorifica acest tip de tehnologie conectata, pentru a imbunatati considerabil experienta conducatorului auto”,a declarat Ho Yoo, lider al Grupului de Dezvoltare Electronica al Hyundai Motor Group.