Hyundai a dezvoltat costumul exoscheletic VEX, pentru a usura munca fizica a angajatilor

Hyundai a dezvoltat costumul exoscheletic VEX, pentru a usura munca fizica a angajatilor

Hyundai Motor Group a dezvoltat dispozitivul Vest EXoskeleton (VEX), un costum robotic creat pentru a usura munca fizica a angajatilor din fabrici, cu scopul de a imbunatati eficienta si de a preveni accidentele de munca.

Sistemul, care imita articulatiile umarului uman, ofera mobilitate si putere de ridicare mai bune, contribuind astfel la cresterea productivitatii. Vesta EXoscheletica functioneaza fara ajutorul unei baterii, folosind un modul multi-link de asistenta la ridicare.

VEX are o greutate de 2,5 kg, fiind cu 22 - 42% mai usor decat oricare alt produs concurent si poate fi purtat ca un rucsac. Utilizatorul isi introduce mainile printre bretelele de prindere pe umar, dupa care se fixeaza pe piept si pe talie cu ajutorul unor centuri. Sectiunea din spate poate fi ajustata cu pana la 18 cm pentru a se potrivi cu inaltimea utilizatorului. Gradul fortei de asistenta poate fi ajustat pe 6 niveluri, pana la o forta de 5,5 kg.

VEX a fost conceput pentru lucratorii de pe linia de productie a caror munca se desfasoara la o inaltime mai mare decat cea a capului, precum si pentru cei care monteaza conductele de frana sau sistemul de evacuare sub vehicul. Rezultatele programului pilot desfasurat in doua dintre fabricile Hyundai Motor Group din Statele Unite, au aratat ca utilizarea VEX de catre angajati a contribuit la cresterea productivitatii si la reducerea oboselii fizice. 

Hyundai Motor Group va comercializa sistemul Chairless Exoskeleton

Ca parte a planurilor companiei de a dezvolta o serie de tehnologii robotice, grupul va comercializa Chairless EXoskeleton (CEX). CEX, care are rolul de a sustine angajatul in pozitia de sezut, reduce activitatea musculara a spatelui cu pana la 40%, procesul de productie fiind astfel mai rapid si mai eficient. Costumul cantareste doar 1,6 kg si poate suporta o greutate de pana la 150 de kg. Bretelele de prindere pot fi usor adaptate pentru dimensiunile utilizatorului. CEX permite trei setari ale unghiului de sedere (85/ 70/ 55 de grade). 

Dezvoltarea costumelor exoscheletice VEX si CEX subliniaza angajamentul Hyundai Motor Group fata de siguranta angajatilor, dar si interesul pentru explorarea roboticii viitorului. Compania are in plan prezentarea mai multor tehnologii, inclusiv proiectele de robotica precum „Hotel Service Robot”, „Sales Service Robot”, „Electric Vehicle Charging Manipulator” si alte solutii robotice de mobilitate personala. 

Viitorul dispozitivelor robotice

Conform Federatiei Internationale de Robotica, industria de echipamente robotice creste anual cu 14%, o rata care va fi mai mare in perioada urmatoare. Pana in 2021 aproximativ 630.000 de roboti comerciali se vor vinde la nivel mondial, cele mai mari solicitari fiind din sectorul auto. In 2017, 126.000 de roboti (33% din piata de roboti comerciali) au fost utilizati in aceasta industrie. In linie cu aceste tendinte, Hyundai Motor Group investeste activ pentru a consolida prezenta in cadrul acestei industrii, dezvoltand si implementand tehnologii relevante in domeniu.