Hyundai lanseaza noul model concept autonom Ioniq, in cadrul Salonului Auto de la Los Angeles

Hyundai lanseaza noul model concept autonom Ioniq, in cadrul Salonului Auto de la Los Angeles

Hyundai lanseaza modelul concept autonom Ioniq, in cadrul Salonului Auto de la Los Angeles. Cu un design elegant, specific gamei, Ioniq este unul dintre putinele autovehicule autonome aflate in dezvoltare, care beneficiaza de un sistem LiDAR.

Obiectivul proiectului este simplificarea tehnologiei autonome, prin utilizarea senzorilor radar folositi pentru sistemul pilot automat inteligent (Smart Cruise Control), precum si a camerelor disponibile pentru sistemul de asistenta la mentinerea benzii de rulare (LKAS), integrate in sistemul LiDAR.

De asemenea, Hyundai urmeaza sa dezvolte propriul sistem de operare al unui autovehicul autonom, pentru a reduce puterea de calcul. Rezultatul va fi o platforma accesibila, care poate fi instalata pe viitoarele modele ale producatorului auto.

Sistemul LiDAR permite versiunii autonome a modelului Ioniq detectarea precisa a autovehiculelor si obiectelor din jur. Noua varianta Ioniq dispune de:

  • Radar pozitionat frontal care detecteaza locatia relativa si viteza obiectelor aflate in fata autovehiculului, pentru a ajuta la planificarea traseului
  • Un sistem de trei camere care identifica apropierea pietonilor, marcajelor pentru benzile de circulatie, precum si a semnelor de circulatie
  • O antena GPS pentru determinarea locatiei fiecarui autovehicul
  • Informatii cartografice obtinute de la Hyundai MnSoft, care ofera precizie pentru locatie, drumuri virajate, latimea benzii de rulare si date de indicare
  • Un sistem de monitorizare a unghiului mort, pentru schimbarea in siguranta a benzii de rulare

Pe langa aceste elemente, Ioniq dispune de sistem de franare automata la detectarea pietonilor (AEB), pilot automat inteligent (Smart Cruise Control), sistem de avertizare la parasirea benzii de rulare (LDWS), precum si sistem de avertizarea pentru traficul din spate. In plus, autovehiculul integreaza toate elementele autonome de control in cadrul sistemelor existente, pentru a facilita trecerea de la modul activ de conducere la cel autonom.

In prima parte a acestui an, Hyundai a obtinut licenta de testare in cadrul mediilor urbane a autovehiculelor autonome dezvoltate. In prezent sunt testate trei versiuni autonome Ioniq, precum si doua ale modelului Tucson Fuel Cell in cadrul Centrului de Cercetare si Dezvoltare Hyundai Motor din Namyang, Coreea de Sud.  

Pentru a prezenta autovehiculele autonome in actiune, Hyundai va debuta cu doua versiuni Ioniq in cadrul evenimentului Consumer Electronics Show (CES), care se va desfasura in luna ianuarie a anului 2017, la Las Vegas.