Hyundai Motorsport a incheiat Raliul Finlandei cu doua echipaje pe podium

Hyundai Motorsport a incheiat Raliul Finlandei cu doua echipaje pe podium

• Echipajul - Ott Tänak si Martin Järveoja - s-a clasat pe locul secund, cu sapte speciale castigate, acesta fiind cea de-a patra clasare pe podium in acest sezon;

• Craig Breen si Paul Nagle au ocupat locul al treilea la general, acesta fiind si cel de-al treilea podium consecutiv obtinut in acest sezon.

Hyundai Motorsport a incheiat Raliul Finlandei, etapa a zecea din Campionatul Mondial de Raliuri (WRC), cu cel mai bun rezultat din istoria echipei, dupa ce Ott Tänak si Craig Breen s-au clasat pe pozitia a doua, respectiv a treia, la finalul celor 19 probe speciale pe macadam.

Raliul Finlandei a fost o etapa plina de provocari, cele 19 speciale pe macadam fiind unele dintre cele mai rapide probe din lume. Echipajele Hyundai Motorsport au castigat in total noua probe speciale: Tänak – sapte si Breen – doua. Pentru Hyundai Motorsport acestea au fost primele clasari pe podium in etapa pe macadam, dupa ce la inceputul sezonului s-a clasat pe podium in Raliul Arctic, etapa desfasurata tot in Finlanda, dar pe zapada.

Ott Tänak si Martin Järveoja (copilotul) au fost implicati in lupta pentru victorie inca din prima zi a raliului, dar in final, echipajul estonian a incheiat etapa din Finlanda pe locul secund, acesta fiind cel de-al patrulea podium din 2021.

M-am simtit foarte bine pe probele din Raliul Finlandei, mai ales pentru ca am concurat in premiera cu aceasta masina. Hyundai nu a obtinut rezultate foarte bune in etapele din sezoanele trecute, dar acum am fost in masura sa ne luptam pentru victorie pana la final. Ritmul pe care l-am avut demonstreaza ca echipa s-a descurcat excelent. Anul viitor vom concura aici cu un nou concept de masina, insa obiectivul nostru este sa castigam pe aceste probe fabuloase”, a declarat Ott Tänak.

Craig Breen si Paul Nagle au fost foarte rapizi in prima zi, atunci cand au castigat doua probe speciale, iar in final au incheiat pe pozitia a treia. Pentru echipajul irlandez, acesta a fost cel de-al treilea podium consecutiv, dupa etapele din Estonia si Belgia.

Inca nu-mi vine sa cred ca ne-am clasat pe podium pentru a treia oara consecutiv, asa ca mai am nevoie de timp pana sa imi dau seama ce se intampla exact. A fost un raliu frumos si ne-am bucurat de fiecare kilometru parcurs”, a mentionat Craig Breen.

Dupa un inceput bun, Thierry Neuville si Martijn Wydaeghe au fost nevoiti sa abandoneze sambata. Cu cele doua clasari pe podium din aceasta etapa, Hyundai Motorsport are 14 podiumuri individuale, cele mai multe obtinute intr-un sezon de la debutul din 2014 in WRC si se afla pe locul secund in clasamentul general al constructorilor, cu un total de 380 de puncte.

Am venit in Finlanda - o etapa unde nu am fost niciodata competitivi - si ne-am luptat pentru victorie inca de pe prima proba. A fost posibil asta datorita tuturor - piloti, copiloti, ingineri si mecanici - care au muncit enorm. Nu ne asteptam sa avem doua masini pe podium si, chiar daca nu am castigat, am demonstrat inca o data ce putem face ca echipa si cat de mult putem progresa”, a adaugat si Andrea Adamo, directorul echipei. 

Urmatoarea etapa din calendarul WRC este programata pentru perioada 14 – 17 octombrie pe specialele de asfalt din Spania, urmand ca finalul de sezon sa se desfasoare in Italia, intre 19 si 21 noiembrie.

Rezultate Raliul Finlandei 2021:

1

E. Evans

S. Martin

Toyota Yaris WRC

2:19:13.7

2

O. Tänak

M. Järveoja

Hyundai i20 WRC

+14.1

3

C. Breen

P. Nagle

Hyundai i20 WRC

+42.2

4

E. Lappi

J. Ferm

Toyota Yaris WRC

+58.8

5

S. Ogier

J. Ingrassia

Toyota Yaris WRC

+2:54.4

6

G. Greensmith

C. Patterson

Ford Fiesta WRC

+5:02.3

7

A. Fourmaux

A. Coria

Ford Fiesta WRC

+6:22.9

8

T. Suninen

M. Markkula

Volkswagen Polo GTI

+9:52.1

9

M. Østberg

T. Eriksen

Citroën C3 Rally2

+10:07.8

10

E. Lindholm

R. Hämäläinen

Škoda Fabia Evo

+10:52.8

Clasament general constructori – Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC) (dupa etapa a zecea):

1

Toyota Gazoo Racing World Rally Team

441 puncte

2

Hyundai Shell Mobis World Rally Team

380 p

3

M-Sport Ford World Rally Team

172 p

4

Hyundai 2C Competition

44 p

Clasament general piloti – Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC) (dupa etapa a zecea):

1

S. Ogier

190 puncte

2

E. Evans

166 p

3

T. Neuville

130 p

4

K. Rovanperä

129 p

5

O. Tänak

128 p

6

C. Breen

76 p

7

T. Katsuta

68 p

8

G. Greensmith

52 p

9

D. Sordo

43 p

10

A. Fourmaux

42 p