Hyundai Motorsport se lupta pentru titlurile mondiale in Raliul Australiei

Hyundai Motorsport se lupta pentru titlurile mondiale in Raliul Australiei
  • Dupa prima zi a raliului, Hayden Paddon ocupa pozitia a patra, la doar 3,8 secunde fata de podium si la 12,5 secunde fata de lider;
  • Sansele lui Thierry Neuville de a castiga titlul au scazut dupa incidentul de pe PS6.

Sansele de a castiga cele doua titluri au scazut considerabil pentru Hyundai Motorsport, dupa prima zi din Raliul Australiei, ultima etapa a sezonului 2018 din Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC). Thierry Neuville si Andreas Mikkelsen au avut probleme, iar Hayden Paddon este cel mai bine clasat pilot al echipei, pe pozitia a patra.

Vineri, in prima zi a raliului, au fost programate trei probe speciale (Orara East 8,77 km, Coldwater 14,12 km si Sherwood 26,68 km), parcurse de doua ori, urmate de doua treceri pe super speciala cu o lungime de 1,27 km.

Dupa ziua de vineri, Hayden Paddon ocupa pozitia a patra, la doar 12,5 secunde fata de Mads Østberg, liderul raliului. Neuville se afla pe cea de-a 10, dupa ce a pierdut timp pe PS6. Ziua lui Mikkelsen s-a incheiat pe bucla de dimineata, insa echipajul norvegian va reveni in raliu conform regulamentului Rally 2.

Cu ambele titluri puse in joc, la piloti si constructori, Hyundai Motorsport avea nevoie de un inceput bun in raliul pe care l-a castigat in sezonul trecut. Dupa prima zi insa doar Hayden Paddon si Seb Marshal sunt in lupta pentru un loc pe podium.

„Am avut o zi buna si ne-am luptat pentru primele locuri inca de la inceput. M-am simtit bine la volan. Am avut o problema la jumatatea zilei, dar ma bucur ca nu am pierdut foarte mult timp si vom ataca pana la final”,a declarat Hayden Paddon.

Thierry Neuville si Nicholas Gilsoul, copilotul sau, au castigat speciala a cincea, dar dupa problemele de pe PS6 au retrogradat pana pe locul al 10-lea in clasament.

„Nu putem sa ne pierdem speranta dupa acest incident. Este doar prima zi si, chiar daca sansele noastre s-au redus, nu stim ce va urma. Vom incerca sa vedem cat putem recupera pana duminica”,a mentionat Thierry Neuville.

Andreas Mikkelsen si Anders Jæger au avut un debut bun, dar au fost nevoiti sa abandoneze si vor continua sambata conform regulamentului Rally 2.

„Aceasta situatie a distrus un raliu important pentru noi. Este pacat pentru ca ma simteam excelent cu masina si, chiar daca vom reveni in raliu, nu stiu ce vom mai putea face”,a adaugat Andreas Mikkelsen.

Chiar daca sansele la castigarea titlurilor mondiale au scazut considerabil dupa prima zi din Raliul Australiei, echipa nu renunta la lupta.

„Sa incepem cu lucrurile bune si cu evolutia lui Hayden care se afla in lupta pentru un loc pe podium. A profitat de pozitia la start si a ales bine pneurile si cred ca are o sansa buna la un loc in top 3. Cu Andreas a fost o situatie neobisnuita si nu este ceea ce iti doresti sa intalnesti pe probe atunci cand te lupti pentru titlul mondial. Va reveni sambata si vom vedea ce se mai intampla. Pentru Thierry totul a decurs perfect pana pe speciala a sasea. Sambata va pleca primul la start, aspect care complica si mai mult situatia. Urmeaza insa doua zile lungi si suntem optimisti”,a declarat si Michel Nandan, directorul echipei.

Rezultate Raliul Australiei 2018 (dupa prima zi)

1.M. ØstbergT. EriksenCitroën C3 R553:37,4
2.C. BreenS. MartinCitroën C3 R5+6,8
3.J.M. LatvalaM. AnttilaToyota Yaris WRC+8,7
4.H. PaddonS. MarshallHyundai i20 Coupe WRC         +12,5
5.O. TänakM. JärveojaToyota Yaris WRC+16,9
6.E. LappiJ. FermToyota Yaris WRC+28,3
7.S. OgierJ. IngrassiaFord Fiesta WRC+38,2
8.E. EvansD. BarrittFord Fiesta WRC           +45,2
9.T. SuninenM. MarkkulaFord Fiesta WRC+47,2
10.T. NeuvilleN. GilsoulHyundai i20 Coupe WRC +1:11,9