Hyundai Motorsport si Esapekka Lappi au triumfat in Raliul Suediei

Hyundai Motorsport si Esapekka Lappi au triumfat in Raliul Suediei
  • Esapekka Lappi si Janne Ferm au obtinut a doua victorie din cariera in Raliul Suediei, etapa a doua din acest sezon in Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC);
  • Hyundai Motorsport a castigat primele doua raliuri din 2024 si se afla pe prima pozitie in clasamentul constructorilor cu 87 de puncte;
  • Thierry Neuville s-a clasat pe locul al patrulea si este lider in clasamentul general al pilotilor, iar Ott Tänak si-a asigurat sase puncte in ultima zi a raliului.

Esapekka Lappi si Janne Ferm au triumfat in Raliul Suediei si au adus cea de-a doua victorie consecutiva pentru Hyundai Motorsport in acest sezon din Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC). Thierry Neuville a incheiat etapa pe locul al patrulea si a ramas lider in clasamentul general al pilotilor, iar Ott Tänak si-a asigurat sase puncte in ultima zi a raliului.

Esapekka Lappi si Janne Ferm au preluat conducerea raliului in cea de-a doua jumatate a zilei de vineri, pe speciala a saptea. Echipajul finlandez si-a consolidat pozitia pe probele de sambata si duminica, victoria din aceasta etapa fiind prima cu Hyundai Motorsport si cea de-a doua din cariera, dupa succesul din Raliul Finlandei, in 2017.

„Totul este atat de bine acum. Astept de foarte multa vreme aceasta victorie si as vrea sa-i multumesc lui Cyril pentru ca a avut incredere in mine si m-a pastrat in echipa, dupa un final de sezon dificil in 2023. Suntem aici pentru a castiga, iar atunci cand reusesti, aceasta este cea mai frumoasa senzatie din lume. Multumesc intregii echipe si familiei mele. A fost un raliu dificil, in care am vazut ca bancurile de zapada te pot ajuta, dar te si pot scoate din lupta”,a declarat Esapekka Lappi.

Desi Thierry Neuville si Martijn Wydaeghe au pierdut timp vineri, duminica au obtinut locul al treilea in clasamentul zilei, respectiv pe al patrulea la general. Echipajul belgian a castigat trei puncte suplimentare in Power Stage, iar cu cele 18 puncte obtinute in Suedia ramane pe prima pozitie in clasamentul general, cu 48 de puncte.

„Este un rezultat excelent pentru echipa, cele doua victorii obtinute in primele doua raliuri din acest sezon ne motiveaza mult. Sa nu uitam ca anul trecut am castigat doua raliuri tot sezonul. Pentru noi a fost o etapa dificila, marcata de problemele din ziua de vineri, dar apoi am reusit sa recuperam si ma bucur ca am obtinut suficiente puncte pentru a ne pastra prima pozitie in clasamentul general”,a mentionat Thierry Neuville.

Ott Tänak si Martin Järveoja au revenit pe probe sambata - dupa incidentul din speciala a patra - si au reusit sa acumuleze puncte importante in ultima zi a raliului. Echipajul estonian a fost pe locul al patrulea in clasamentul zilei de duminica si a incheiat pe aceeasi pozitie in Power Stage, ultima speciala a raliului.

„A fost un raliu dificil, iar greseala de vineri ne-a costat foarte mult, mai ales ca am avut un ritm competitiv. Din punctul meu de vedere am facut prea multe greseli la inceputul acestui sezon, dar stiu ca putem fi rapizi si ca lucrurile se vor schimba. Urmeaza etapa din Kenya si acolo va fi un nou inceput pentru noi”,a declarat Ott Tänak. 

Dupa cele doua victorii consecutive din acest sezon, Hyundai Motorsport se afla pe prima pozitie in clasamentul general cu 87 de puncte.

„A fost un raliu incredibil. EP si Janne au asteptat foarte mult pentru acest succes si as vrea sa-i multumesc lui Sean Kim pentru ca a avut incredere in Lappi, chiar daca lucrurile nu au mers atat de bine anul trecut. EP a avut un parcurs excelent aici si am obtinut puncte importante in clasamentul constructorilor. Cu siguranta, fiecare punct este extrem de important si sper ca vom reusi sa ne atingem obiectivele propuse pentru 2024. Thierry a incheiat intr-o nota buna si ramane lider la general, iar Ott a strans si el puncte in final. Este un sezon lung, trebuie sa muncim si mai mult pentru a continua in acelasi ritm ca pana acum”,a adaugat Cyril Abiteboul, presedintele Hyundai Motorsport Hyundai si directorul echipei.

Thierry Neuville/ Martijn Wydaeghe, Ott Tänak/ Martin Järveoja si Esapekka Lappi/ Janne Ferm, cele trei echipaje care au concurat in Suedia, vor lua startul si in Raliul Safari Kenya, etapa a treia din acest sezon fiind programata intre 28 si 31 martie.

Clasament Raliul Suediei 2024:

1E. Lappi
J. Ferm
Hyundai i20 N Rally1 Hybrid
2:33:04.9
2E. Evans
S. Martin
Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid+29.6
3A. Fourmaux
A. Coria
Ford Puma Rally1 Hybrid
+47.9
4T. Neuville
M. WydaegheHyundai i20 N Rally1 Hybrid
+1:46.3
5O. Solberg
E. EdmondsonŠkoda Fabia RS
+5:04.2
6S. Pajari
E. Mälkönen
Škoda Fabia Evo
+6:23.9
7G. LinnamäeJ. Morgan
Toyota GR Yaris
+6:26.4
8R. Korhonen
A. Viinikka
Toyota GR Yaris
+6:48.1
9M. Heikkilä
K. Temonen
Toyota GR Yaris          
+7:25.7
10L. Bertelli
S. ScattolinToyota GR Yaris Rally1 Hybrid
+7:37.7

Clasament general constructori – Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC) - (dupa Raliul Suediei):

1Hyundai Shell Mobis World Rally Team
87 puncte
2Toyota Gazoo Racing World Rally Team
87 p
3M-Sport Ford World Rally Team
47 p

Clasament general piloti 2024 – Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC) - (dupa Raliul Suediei):

1T. Neuville
48 puncte
2E. Evans
45 p
3A. Fourmaux
29 p
4S. Ogier
24 p
5O. Tänak
21 p
6E. Lappi           
19 p
7T. Katsuta        
12 p
8K. Rovanpera
11 p
9O. Solberg8 p
10A. Mikkelsen
6 p