Hyundai Motorsport si Thierry Neuville au impus ritmul in prima zi din Raliul Suediei

Hyundai Motorsport si Thierry Neuville au impus ritmul in prima zi din Raliul Suediei
  • Thierry Neuville este lider dupa prima zi din Raliul Suediei, a doua etapa a Campionatului Mondial FIA (WRC)
  • Neuville si Nicolas Gilsoul, copilotul sau, au castigat cinci dintre cele sapte probe desfasurate vineri in Suedia si Norvegia
  • Hayden Paddon si Dani Sordo se afla pe pozitiile a sasea, respectiv a saptea, cu inca zece probe ramase de disputat in acest sfarsit de saptamana

Hyundai Motorsport a castigat cinci probe speciale in prima zi din Raliul Suediei, in timp ce Thierry Neuville este lider in clasamentul general, cu un avans de 28,1 secunde. Neuville si Nicolas Gilsoul, copilotul sau, au inregistrat un ritm bun si au confirmat inca o data potentialul noului Hyundai i20 Coupe WRC.

Hayden Paddon si John Kennard au incheiat ziua pe locul al saselea in clasamentul general, iar Dani Sordo si Marc Martí pe al saptelea.

Vineri au fost programate speciale atat in Suedia, cat si in tara vecina, Norvegia - clasica Röjden, Hof - desfasurata in nocturna.

Obiectivul echipei formate din Neuville si Gilsoul este lupta pentru victorie, castigand cinci dintre cele sapte probe de vineri. Belgienii au incheiat ziua cu un avans de 28,1 secunde.

„Este incurajator ca inregistram un avans atat de mare dupa prima zi. Insa mai avem mult pana la final si stim cat de imprevizibil poate fi acest raliu. Am avut o evolutie destul de buna pe prima bucla. Dictarea a fost buna pe probele de dupa-amiaza si am incercat sa protejam pneurile pentru a avea aderenta pana la finalul zilei. Totul a functionat bine si sunt optimist in ceea ce priveste celelalte doua zile ale competitiei”, a declarat Neuville.

Paddon si Kennard au avut un inceput mai prudent in raliul in care anul trecut au incheiat pe podium. Lipsa de incredere pe bucla de dimineata a influentat evolutia echipajului Hyundai Motorsport, iar in parcul de service inginerii au incercat sa imbunatateasca directia masinii. Locul secund pe PS5 (Röjden II) si al treilea pe PS6 (Hof-Finnskog II) au confirmat ca modificarile au inceput sa dea rezultate.

Nu este startul pe care mi l-am dorit. Nu m-am simtit foarte confortabil pe probele de dimineata. In parcul de service am discutat cu inginerii si am gasit o solutie care m-a ajutat in partea a doua a zilei. Am pierdut putin timp din cauza alegerii pneurilor, dar suntem in top sase si sper ca ziua de sambata sa fie una mai buna”,a mentionat Paddon.

Dani Sordo si Marc Martí au pierdut 20 de secunde pe prima bucla si au incercat sa recupereze. Echipajul spaniol a incheiat ziua pe locul al saptelea.

Masina a functionat bine si m-am simtit excelent pe probe. Am facut insa o greseala pe PS4 (Svullrya), iar acest lucru m-a scos din ritm. Dupa-amiaza conditiile nu au fost deloc usoare, mai ales pe ultima speciala desfasurata in nocturna. Probele de aici sunt foarte rapide”,a adaugat Sordo.

Cu cele 5 speciale castigate vineri de Neuville, Hyundai Motorsport a ajuns la 95 de victorii pe probele speciale din WRC, 12 dintre ele fiind obtinute de noul model Hyundai i20 Coupe WRC in Monte-Carlo si Suedia. In prima zi din Raliul Suediei pilotii au demonstrat care este potentialul noii masini pe zapada, iar echipa va incerca sa pastreze acelasi ritm pana la finalul etapei.    

Am avut rezultate bune anii trecuti in Suedia si, dupa evolutia de la Monte-Carlo, speram sa ne luptam pentru prima pozitie. Thierry si Nicolas sunt intr-o forma foarte buna si au castigat cinci probe cu modelul Hyundai i20 Coupe WRC. Sunt optimist ca echipajele Hayden/ John si Dani/ Martí isi pot imbunatati pozitia in clasament. Mai sunt zece probe speciale de parcurs”,a declarat Michel Nandan, directorul echipei.

Sambata sunt programate sapte speciale cu o lungime de 125,38 km. Ziua va incepe cu proba Knon (31,6 km), cea mai lunga a zilei, dupa care urmeaza celebrele Hagfors si Vargassen. Aceasta bucla va fi parcursa de doua ori, iar in finalul zilei mai este programata super speciala din Karlstad.

Proba Vargasen include si celebra Colin’s Crest, unde echipajele Hyundai Motorsport au reusit sa castige de doua ori trofeul pentru cea mai lunga saritura cu Juho Hänninen in anul 2014 si Thierry Neuville in 2015.

REZULTATE RALIUL SUEDIEI (DUPA PRIMA ZI)
1. T. Neuville    N. Gilsoul        Hyundai i20 Coupe WRC         1:16:24.7
2. J. M. Latvala M. Anttila Toyota Yaris WRC +28.1
3. O. Tanak M. Jarveoja Ford Fiesta WRC +49.7
4. K. Meeke P. Nagle Citroën C3 WRC +51.8
5. S. Ogier J. Ingrassia Ford Fiesta WRC +55.7
6. H. Paddon    J. Kennard     Hyundai i20 Coupe WRC         +1:17.8
7. D. Sordo M. Martí Hyundai i20 Coupe WRC +1:40.3
8. C. Breen P. Nagle Citroën C3 WRC +1:54.3
9. E. Evans D. Barritt Ford Fiesta WRC +3:01.5
10. S. Lefebvre G. Moreau        Citroën C3 WRC                       +3:23.6