Hyundai Santa Fe a traversat Antarctica pilotat de stranepotul legendarului explorator Ernest Shackleton

Hyundai Santa Fe a traversat Antarctica pilotat de stranepotul legendarului explorator Ernest Shackleton
  • Patrick Bergel a dus la bun sfarsit calatoria demarata de strabunicul sau in urma cu peste 100 de ani, traversand cel mai rece si uscat continent din lume cu un autovehicul de pasageri
  • In cadrul expeditiei, desfasurata pe o perioada de 30 de zile, a fost utilizat modelul Santa Fe echipat standard cu motorul diesel de 2.2 litri
  • Actiunea poate fi urmarita in clipul video Hyundai Motor accesand http://shackletonsreturn.hyundai.com/en/ sau https://youtu.be/J01mqggN0h8

Patrick Bergel, stranepotul legendarului Ernest Shackleton, a devenit prima persoana care a condus un autovehicul de pasageri in Antarctica. Traseul de 30 de zile a fost parcurs de la Union Camp la McMurdo si inapoi la volanul modelului de productie Hyundai Santa Fe, cu aceasta ocazie fiind incheiata calatoria initiata de marele explorator polar in urma cu peste 100 de ani.

Actiunea sustinuta de Hyundai Motor s-a desfasurat in conditii extreme, pe o distanta de 5.800 km de teren inghetat. Pe langa temperaturile de pana la -28o C, echipa a fost nevoita sa identifice noi trasee pe calotele plutitoare de gheata, care nu au mai fost parcurse anterior de vehicule cu roti. 

Bergel, antreprenor in domeniul tehnologiei, a declarat: „Nu sunt un explorator polar, tocmai de aceea aceasta experienta a reprezentat o mare provocare. Traseul nu poate fi comparat cu cel al strabunicului meu, insa pentru mine este o realizare sa fiu prima persoana care parcurge aceasta distanta cu ajutorul unui autovehicul”.

Cursa a avut ca sursa de inspiratie calatoria lui Shackleton - Trans-Antarctica, desfasurata in perioada 1914-1917, atunci cand s-a incercat prima traversare pe sol a continentului. Insa, expeditia a esuat, Shackleton si echipa sa fiind nevoiti sa navigheze pe marea furtunoasa, pe o distanta de 800 de mile, spre Georgia de Sud.

„Filosofia Hyundai de a oferi experiente memorabile consumatorilor a rezonat cu povestea lui Ernest Shackleton. 100 de ani mai tarziu, prin intermediul lui Patrick, visul marelui explorator de a traversa Antarctica se indeplineste”,a declarat Scott Noh, Head of Overseas Marketing Group al Hyundai Motor Company.

Echipa a calatorit de la Union Glacier la Polul Sud, urmand apoi traseul Leverett - Muntii Trans-Antarctica - vulcanul Mount Erebus - Roce Ice Shelf - McMurdo.

„Peisajele au fost impresionante. Suntem primii care au reusit sa parcurga aceasta suprafata cu ajutorul unui vehicul cu roti, in timp ce strabunicul meu a fost prima persoana care a urcat pe muntele Erebus”,a adaugat Bergel.

Unul dintre cei mai experimentati conducatori auto din Antarctica, Gisli Jónsson de la Arctic Trucks, s-a ocupat de pregatirea autovehiculului inainte de eveniment, coordonand ulterior expeditia din Antarctica.

„Este pentru prima oara cand aceasta cursa este efectuata. Desi foarte multi au fost neincrezatori, le-am demonstrat contrariul”, a adaugat Jónsson.

Calatoria, care a avut loc in luna decembrie 2016, a fost surprinsa intr-un scurt metraj de catre Hyundai, dezvaluit in premiera in aceasta seara, in cadrul evenimentului de la Hospital Club, Londra. Clipul video poate fi vizualizat accesand http://shackletonsreturn.hyundai.com/en/ sau https://youtu.be/J01mqggN0h8