Inceput bun pentru echipa Hyundai Shell World Rally pe teren propriu in Raliul Germaniei

Inceput bun pentru echipa Hyundai Shell World Rally pe teren propriu in Raliul Germaniei
  • Toate cele trei masini Hyundai i20 WRC au terminat prima zi din Raliul Germaniei in top 10, cu Dani Sordo pe locul trei, Thierry Neuville pe cinci si Bryan Bouffier pe noua
  • O zi fara probleme pentru Bryan Bouffier la debutul in WRC cu Hyundai Motorsport
  • Mecanicii echipei Hyundai Shell World Rally au facut eforturi extraordinare pentru a reface masina lui Neuville dupa incidentul din shakedown, de joi

Echipa Hyundai Shell World Rally a terminat prima zi din Raliul Germaniei cu toate cele trei masini Hyundai i20 WRC in top 10, Dani Sordo ocupand a treia treapta a podiumului, dupa primele sase probe speciale de vineri.

In prima zi din Raliul Germaniei, primul raliu de asfalt din acest sezon, au fost programate trei speciale distincte, care au fost parcurse fiecare de doua ori: PS1/4 Sauertal 14,14 km; PS2/5 Waxweiler 16,40 km si PS3/6 Moselland 21,02 km.

Si in etapa din Germania echipa Hyundai Shell World Rally a inscris trei echipaje alaturi de liderul echipei Thierry Neuville (#7 Hyundai i20 WRC, copilot Nicolas Gilsoul), fiind nominalizati Dani Sordo (#8 Hyundai i20 WRC, copilot Marc Martí) si Bryan Bouffier (#20 Hyundai i20 WRC, copilot Xavier Panseri), cel din urma aflat la prima sa participare in WRC pentru Hyundai Motorsport.

Sordo, care a concurat ultima oara in Raliul Argentinei din luna mai, si-a intrat foarte repede in ritm si a terminat prima zi pe pozitia a treia in clasamentul general. Dani Sordo, castigator anul trecut in Raliul Germaniei, a avut un parcurs excelent si chiar daca a plecat al 14-lea la start a reusit timpi foarte buni pe probe, inclusiv un loc doi la cea de-a doua trecere pe speciala Moselland 2.

"Ma simt foarte bine alaturi de echipa si ma bucur ca sunt aici, la un raliu plin de amintiri frumoase pentru mine dupa victoria de anul trecut. Pot sa vad progresele echipei si ale modelului Hyundai i20 WRC fata de ultimul raliu la care am participat. Stiam ca prima zi nu va fi una usoara, tinand cont de pozitia la start, dar am facut tot posibilul si cred ca putem fi multumiti de pozitia din clasament. Prima speciala a zilei a fost buna, dar a doua a fost foarte alunecoasa. Dupa-amiaza am facut o mica greseala pe speciala a cincea si am pierdut timp, dar am revenit pe final si in ansamblu sunt multumit de ritmul de vineri. Sambata este o zi lunga si sunt foarte incantat ca suntem pe locul 3 in acest moment", a spus Dani Sordo.

Si Thierry Neuville, liderul echipei, a avut un inceput bun dupa accidentul de joi din shakedown cand a avariat serios modelul i20 WRC. Mecanicii au muncit 18 ore si au schimbat toata caroseria. Motorul nu a avut de suferit si astfel echipajul belgian a luat startul fara probleme in Raliul Germaniei, ocupand dupa prima zi pozitia a cincea in clasament.

"In primul rand, as vrea sa le multumesc mecanicilor pentru ca au reusit sa repare masina dupa incidentul de joi. Fara efortul lor incredibil nu am fi putut lua startul in aceasta etapa. Pe prima proba a zilei am avut unele probleme la frana de mana si am pierdut timp, dar apoi lucrurile au mers mai bine. Am incredere in masina si chiar daca aici conditiile au fost dificile, am reusit sa terminam ziua destul de aproape de podium. A mai aparut o problema pe ultima proba a zilei cand cockpitul s-a umplut de fum si va trebui sa analizam care a fost cauza, dar in ansamblu suntem foarte multumiti. Sunt sigur ca putem creste ritmul sambata - o zi lunga cu opt probe, inclusiv speciala Panzerplatte – o zi care va fi decisiva pentru toata lumea", a spus si Neuville.   

Bryan Bouffier are deja o victorie la volanul modelului Hyundai i20 in Raliul Antibes, pe care l-a castigat in luna mai a acestui an. Francezul este unul dintre pilotii de teste care a lucrat la dezvoltarea masinii inca de la inceput si aici in Germania si-a facut debutul alaturi de echipa in WRC. Francezul a inceput ziua prudent si a crescut ritmul progresiv, iar dupa primele sase probe ale raliului se afla in top 10.

"A fost o zi speciala pentru mine deoarece este primul raliu din WRC alaturi de Hyundai Motorsport. Cunosc foarte bine masina si echipa, dar sa particip alaturi de ei intr-o etapa din Campionatul Mondial este o experienta complet diferita. Nu am inceput rau raliul, mai ales ca a trebuit sa ne adaptam stilul de pilotaj la conditiile alunecoase de pe probe. Masina a avut un set-up bun, dar am avut mici probleme la iesirea din viraje deoarece cutia de viteze este in specificatie de macadam. Mi-a placut a doua trecere pe probe si sunt foarte bucuros ca am intrat in top 10. Mai este mult pana la final, dar am incredere in masina si abia astept sa iau startul pe probele de sambata", a spus Bryan Bouffier.

Uzina Hyundai Motorsport este amplasata la Alzenau, la doar 225 km de Trier, unde este cartierul general al raliului, asa ca etapa din Germania, a noua din Campionatul Mondial de Raliuri FIA, poate fi considerata si cursa de casa pentru echipa Hyundai Shell World Rally, aflata aici sa lupte pentru un loc pe podium.

"Am avut un inceput bun in Raliul Germaniei si sunt foarte multumit ca toate cele trei masini se afla in top 10 dupa prima zi, doua dintre ele chiar in top cinci, iar una pe podium. Inceputul a fost unul dificil dupa incidentul de joi din shakedown, dar echipa a facut o treaba excelenta si a reusit sa repare masina lui Neuville dupa 18 ore de munca sustinuta. Le multumesc pentru efortul depus si sper ca el sa fie recompensat cu un rezultat bun in final. Este o placere sa-l avem din nou alaturi de noi pe Dani, dar si pe Bryan care participa in premiera la o etapa din WRC alaturi de noi. Dani a avut o zi foarte buna si a reusit sa termine pe trei. Thierry a trecut peste incidentul de joi si a avut un ritm foarte bun, iar Bryan a progresat de la o proba la alta. Sambata este o zi lunga in care celebra speciala Panzerplatte (42 km) va fi parcursa de doua ori. Obiectivul nostru este sa terminam raliul cu toate cele trei masini, dar aici avem sanse sa terminam pe podium si cred ca ar trebui sa ne concentram pe asta", a spus Michel Nandan, directorul echipei.

Clasament general dupa prima zi din Raliul Germaniei

1. J.M Latvala/ M. Anttila (Volkswagen Polo R WRC) 59:36.8

2. K. Meeke/ P. Nagle (Citroën DS3 WRC) +37.0

3. D. Sordo/ M. Martí (Hyundai i20 WRC) +42.6

4. A. Mikkelsen/ O. Floene (Volkswagen Polo R WRC) +45.6

5. T. Neuville/ N. Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +53.1

6. M. Hirvonen/ J. Lehtinen (Ford Fiesta RS WRC) +55.0

7. E. Evans/ D. Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +1:00.2

8. M. Østberg/ J. Andersson (Citroën DS3 WRC) +1:01.9

9. B. Bouffier/ X. Panseri (Hyundai i20 WRC) +1:35.6

10. M. Prokop/ J. Tomanek (Ford Fiesta RS WRC) +2:07.1