Nexo – primul Future Utility Vehicle produs de Hyundai

Nexo – primul Future Utility Vehicle produs de Hyundai
  •  Hyundai este primul constructor auto care produce vehicule electrice fuel cell la nivel mondial
  • Noul Nexo ofera cea mai buna autonomie, estimata la 800 km
  • Odata cu Nexo, Hyundai lanseaza primul SUV alimentat cu hidrogen, care ofera cea mai extinsa autonomie intalnita in segmentul vehiculelor fuel cell si electrice, estimata la 800 km (aflat in teste NEDC in acest moment), comparabila cu cea a vehiculelor traditionale. Dezvoltat pe o noua platforma, Nexo face parte din categoria denumita de Hyundai FUV (Future Utility Vehicle), care combina caracterul practic cu tehnologia avansata, functiile extinse de asistenta la condus si designul atragator.

„Hyundai este lider de piata in Europa, pe segmentul vehiculelor cu tehnologie fuel cell. Peste 70% dintre vehiculele fuel cell care ruleaza in regiune sunt produse de Hyundai,”a declarat Thomas A. Schmid, Chief Operating Officer Hyundai Motor Europa. „Nexo reprezinta un pas esential in strategia noastra in domeniul vehiculelor ecologice, care presupune lansarea a 15 noi modele eco pana in anul 2020. Aceasta reflecta angajamentul nostru ferm in directia mobilitatii cu emisii zero.”

Nexo consolideaza pozitia Hyundai de lider in domeniul tehnologiei fuel cell

Nexo reprezinta cea de-a doua generatie de vehicule electrice fuel cell comercializate de Hyundai in Europa si va fi disponibil incepand cu a doua jumatate a anului 2018. In acest moment, producatorul ofera cea mai variata gama de propulsoare de pe piata. Odata cu lansarea ix35 Fuel Cell, Hyundai a devenit primul constructor auto care a produs vehicule fuel cell in serie.

Design inovativ

Nexo dispune de un design fluid, care evidentiaza silueta rafinata. Partea frontala, bine definita, beneficiaza de blocuri optice orizontale cu LED. Luminile de zi sunt reunite printr-o linie fina, continua, care subliniaza eleganta modelului, in timp ce grila de tip cascada completeaza impactul vizual puternic al partii frontale. Partea din spate se remarca prin geamurile cu forma aproape triunghiulara, spoilerul proeminent care integreaza si stergatorul pentru luneta, creand un aspect distinctiv.

Manerele integrate retractabile contribuie la aerodinamica autovehiculului. Clientii pot opta pentru acestea pentru toate cele patru portiere sau doar pentru conducatorul auto. Cu ajutorul sistemului, manerele usilor se retrag automat la cinci secunde dupa pornirea autovehiculului. In momentul in care se accelereaza peste 3 km/ h, manerele sunt retrase automat.

Noua platforma integreaza trei rezervoare identice de 52,2 litri si o capacitate totala de stocare a combustibilului superioara, realimentarea cu hidrogen necesitand doar cinci minute. Modul de dispunere a celor trei rezervoare de combustil (primul sistem din lume de acest tip) permite o utilizare mai eficienta a spatiului. In plus, ampatamentul a crescut cu 150 mm fata de cel al modelului ix35 Fuel Cell, ajungand, astfel, la cel mai mare spatiu interior pentru un vehicul electric fuel cell, cu o capacitate a portbagajului de 461 litri (VDA).

Designul a fost optimizat pentru a reduce coeficientul aerodinamic. Multiple dotari care faciliteaza aerodinamica au fost discret integrate in partea frontala, pe laterale si in spate. Printre acestea se numara admisiile de aer la nivelul rotilor din aripile frontale care optimizeaza fluxul de aer, manerele usilor retractabile si fantele ample la nivelul montantului D. Coeficientul aerodinamic global este de 0,329. Fluxul de aer al motorului este facilitat de deschiderea generoasa din grila de tip cascada, precum si de admisii mici de aer plasate in partea din spate.

Propulsorul fuel cell cu cea mai extinsa autonomie

Nexo ofera toate beneficiile in termeni de eficienta, fara a sacrifica performanta. Puterea maxima dezvoltata a propulsorului fuel cell este de 120 kW (163 CP), iar cuplul de 395 Nm. Autovehiculul accelereaza de la 0 la 100 km/ h in 9,2 secunde, atingand o viteza maxima de referinta in aceasta clasa de 179 km/ h. Sistemul de propulsie fuel cell este foarte eficient, cu un consum de 3,9 litri/ 100 km.

Conceput pentru a fi utilizat si intr-un mediu cu temperaturi extreme, Nexo poate functiona chiar si in conditiile in care temperatura exterioara scade pana la -30 de grade Celsius. Noile tehnologii integrate confera noului model Hyundai o durata de viata comparabila cu cea a autovehiculelor echipate cu motoare termice: cel putin 10 ani si 160.000 km.

Modelul Nexo autonom a realizat de curand cea mai lunga calatorie de acest tip, parcurgand distanta de 190 de kilometri, intre Seoul si Pyeongchang, in Coreea. Este pentru prima data cand vehicule autonome au rulat la viteze de 100 – 110 km/ h pe aceasta distanta. Calatoria a fost realizata cu trei unitati Nexo echipate cu nivelul 4 al tehnologiei de autonomie definita de standardele internationale SAE, precum si tehnologia 5G. Vehiculele utilizate inglobeaza cele trei directii ale viziunii Hyundai asupra mobilitatii in viitor: conectivitate, libertate de miscare si deplasare eco.

Tehnologie de ultima generatie in domeniul asistentei la condus si al confortului

Sistemul de vizualizare a unghiului mort (BVM) monitorizeaza partile laterale si spate ale automobilului, indiferent de directia de schimbare a benzilor.

Sistemul de mentinere a benzii (LFA) ajusteaza automat directia pentru ca autovehiculul sa ramana pe mijlocul caii de rulare la viteze cuprinse intre 0 si 145 km/ h atat pe autostrazi, cat si in oras. Impreuna cu sistemul de asistenta rutiera Hyundai (HDA), care utilizeaza senzori si harti de date pentru o functionare sigura si reglare automata a vitezei, conducatorii auto vor putea parcurge cu usurinta distante lungi, in conditii de siguranta sporita.

Sistemul de asistenta pentru parcare inteligenta, din afara vehiculului (RSPA), permite parcarea autonoma, cu sau fara conducatorul auto in autovehicul. Cu ajutorul acestei functii, autovehiculul poate fi dus intr-un loc de parcare perpendicular, in timp ce conducatorul auto se afla in afara autovehiculului.

Hyundai SmartSenseTM, un pachet care cuprinde noi tehnologii de siguranta activa si asistenta, conform standardelor europene: sistem autonom de franare (AEB), care include sistemul de avertizare in cazul unei coliziuni frontale (FEWS), pilot automat inteligent (ASCC), sistem de monitorizare a unghiului mort (BSD), sistem de avertizare a conducatorului auto (DAA), sistem de avertizare la deplasarea in marsarier (RCTA), sistem de asistenta la mentinerea benzii de rulare (LKAS), functie de informare asupra vitezei limita (SLIF), precum si sistem de asistenta pentru faza lunga (HBA).

Specificatii tehnice:


Propulsor/ Motor/ Baterie

Propulsor

Tip motor

Motor inductie montat frontal

Putere maxima

120 kW/ 163 CP

Cuplu maxim

395 Nm

Acceleratie 0-la-100 km/ h

9,2 s

Acceleratie 80-la-120 km/ h

7,4 s

Temperatura minima demaraj

-30°C

Dimensiuni exterioare (mm)

Baterie

Putere totala (kW)

135 kW

Putere baterie (kW)

40 kW

Putere fuel cell (kW)

95 kW

Densitate de putere (kW/l)

3,1

Performanta

Viteza maxima

179 km/ h

Consum H2O (l/ 100 km)

3,9

Emisii CO2 in regim mixt (g/ km)

0 g/ km

Autonomie

estimat 800 km (in teste NEDC in prezent)

Aerodinamica

Coeficient aerodinamic

0,329

Lungime

4.670

Latime

1.860

Inaltime

1.630

Ampatament

2.790

Garda la sol

140

Consola fata

960

Consola spate

920

Dimensiuni interioare (mm)


Primul rand

Al doilea rand

Spatiu la cap

1.001

965

Spatiu la picioare

1.047

936

Capacitati (litri)

Rezervor

52,2

Portbagaj (l VDA)

461

 

NOTA Specificatiile pot varia in functie de piata/ regiune.