Noul Hyundai KONA – autonomie extinsa si tehnologii avansate

Noul Hyundai KONA – autonomie extinsa si tehnologii avansate
  • Una dintre cele mai variate game de sisteme de propulsie din segmentul B-SUV;
  • Noul KONA EV (specificatia pentru Europa) - autonomie de 490 km (conform WLTP; varianta cu baterie de 65,4 kWh);
  • Versiunea electrica a modelului dispune de: portbagaj frontal, clapete de aer active, functie V2L, HUD, functie i-PEDAL, sistem inteligent de franare regenerativa, tehnologie e-ASD, actualizari OTA etc.

SEUL, 7 martie 2023 – Hyundai Motor Company a prezentat astazi, in premiera mondiala, noul KONA.

Materialul video poate fi urmarit accesand: https://youtu.be/P9JcKdNj_HM.

Cea de-a doua generatie a modelului ofera una dintre cele mai variate game de sisteme de propulsie din segmentul B-SUV. Clientii pot alege intre variantele EV (doua optiuni pentru baterie - 48,4 kWh si 65,4 kWh), HEV si ICE, alaturi de versiuni sportive N Line pentru fiecare dintre acestea.

Procesul de dezvoltare a noului KONA a inceput cu designul variantei EV, o abordare neconventionala care reflecta strategia accelerata de electrificare a producatorului: lansarea a 11 noi modele Hyundai EV pana in anul 2030.

„Alaturi de modelele IONIQ, KONA Electric va avea un rol important in consolidarea pozitiei Hyundai de lider in ceea ce priveste mobilitatea electrica. Avand la baza succesul inregistrat de prima generatie KONA Electric, noul autovehicul a fost proiectat si dezvoltat pentru a fi mereu castigator, datorita caracteristicilor remarcabile”, a declarat Jaehoon Chang, President & CEO, Hyundai Motor Company.

Chang a adaugat: „La Hyundai, consideram ca revolutia EV nu reprezinta doar cea mai recenta tendinta in domeniu. Credem ca este un moment important atat pentru industria auto, cat si pentru societate. Prin implementarea unor solutii de mobilitate ecologica - precum vehiculele noastre electrice - speram sa acceleram tranzitia spre o mobilitate curata si sa contribuim la progresul umanitatii.”

Noul KONA pune la dispozitia clientilor tehnologii si echipamente de siguranta care asigura o experienta la bord sigura, conectata si confortabila. Printre noile sisteme disponibile se numara: cele doua ecrane panoramice de 12,3 inchi, Digital Key 2 Touch, actualizari Over-the-Air (OTA) si Connected Car Navigation Cockpit (ccNC).

Versiunea EV ofera o autonomie de 490 km (conform WLTP; varianta cu baterie de 65,4 kWh)1. De asemenea, dispune de: portbagaj frontal, clapete de aer active, functia Vehicle-to-Load (V2L), Head-up Display (HUD)2, functia i-PEDAL, sistem inteligent de franare regenerativa, tehnologia electronic-Active Sound Design (e-ASD) si pachet Eco.

Noul KONA ofera un interior mai spatios. In comparatie cu modelul precedent, noua versiune EV este mai lunga cu 175 mm (lungime: 4.355 mm), mai lata cu 25 mm (latime: 1.825 mm) si are un ampatament mai mare cu 60 mm (ampatament: 2.660 mm).

Dimensiuni:

Model

Noul KONA Electric

Lungime

4.355 mm (N Line - 4.385 mm)

Latime

1.825 cm

Inaltime

1.575 mm (anvelope de 17/ 19 inchi)

Ampatament

2.660 cm

Spatiu pentru cap

Fata

1.015 cm

Spate

972 cm

Spatiu pentru picioare

Fata

1.059 cm

Spate

925 cm

Spatiu pentru umeri

Fata

1.435 cm

Spate

1.402 cm

Specificatiile si echipamentele autovehiculului pot varia in functie de tara/ regiune si pot fi modificate fara o notificare prealabila.


Design exterior specific EV

Dezvoltarea noului KONA a inceput cu varianta electrica, proces care a generat un exterior futurist, specific EV. Aceasta abordare neconventionala a permis implementarea viziunii Hyundai in ceea ce priveste designul bazat pe tehnologie pentru toate variantele KONA (inclusiv ICE, HEV si N Line).

Designul modelului contribuie la imbunatatirea performantelor aerodinamice. Noul KONA are un coeficient aerodinamic de numai 0,27. Personalitatea autovehiculului este accentuata de bandourile adanc sculptate ale pasajelor rotilor, dar si de suprafetele parametrice. In laterale, liniile cromate ale caroseriei conecteaza in unghiuri precise bandoul cromat cu spoilerul, conturand intregul autovehicul. In varianta EV, designul iconic al modelului este evidentiat de Seamless Horizon Lamp, dar si de detalii specifice temei Parametric Pixels.

Varianta N Line se remarca prin elemente precum: oglinzi negre, bara de protectie care accentueaza sportivitatea, toba de esapament cu dubla evacuare, praguri de culoare argintie, plafon negru (optional) si jante din aliaj de 19 inchi specifice (optionale).3

Echipa Hyundai a proiectat un interior spatios, pentru a se adapta diferitelor stiluri de viata. Structura interioara centrata pe nevoile conducatorului auto este evidentiata de consola mobila si de cele doua ecrane panoramice de 12,3 inchi. In plus, consola centrala - care utilizeaza tehnologia shift-by-wire - este acum pozitionata in spatele volanului, asigurand astfel mai mult spatiu pentru obiectele personale.

La maximizarea confortului contribuie si: sistemul integrat de memorie pentru setarile pozitiei scaunului4, actualizarile OTA (inclusiv noi functii pentru sistemul de iluminare ambientala), volumul de incarcare de pana la 466 de litri5, (conform standardului VDA - cu bancheta din spate complet rabatata), dar si hayonul actionat electric.

Tehnologie si conectivitate

Pentru o experienta imbunatatita in sezonul rece, KONA Electric dispune de: functia de preconditionare a bateriei, sistemul de prevenire a inghetarii clapetei de incarcare (pana la temperaturi de -30°C), dar si de o  noua lampa pentru vizibilitatea portului de incarcare pe timpul noptii.

Prin intermediul HUD6 de 12 inchi sunt proiectate informatii relevante in campul vizual al conducatorului auto. Datorita tehnologiei e-ASD, calitatea sunetului din habitaclu se modifica in functie de stilul de condus.Noul model este disponibil cu functia V2L. Portul V2L este amplasat in partea din spate a consolei centrale si poate fi activat atunci cand masina este pornita. Spre deosebire de cel interior, cel de-al doilea port (situat la exterior) asigura alimentarea, chiar si atunci cand autovehiculul este oprit7.

Noua functie i-PEDAL permite accelerarea/ decelerarea/ oprirea autovehiculului utilizand doar pedala de acceleratie. Sistemul inteligent de franare regenerativa regleaza automat forta de franare in functie de conditiile de trafic.

Functia OTA permite actualizari software, fara a fi nevoie de suportul reprezentantei service. Pentru confort si siguranta sporite, KONA dispune de Digital Key 2 Touch, care utilizeaza tehnologia NFC specifica telefoanelor/ ceasurilor. La interior, cele doua ecrane panoramice de 12,3 inchi sunt integrate in sistemul AVN, oferind o experienta digitala captivanta. Totodata, KONA va fi primul model Hyundai echipat cu noul sistem ccNC.

Sistemul audio Bose (opt difuzoare si un subwoofer) a fost actualizat pentru a oferi o experienta acustica imbunatatita. In plus, conducatorul auto si pasagerii au acces la doua porturi USB de tip C fata/ spate (dintre care unul pentru date), dar si la o priza frontala de 12 V.

Sisteme avansate de asistenta pentru conducatorul auto 

Driver Status Monitor (DSM)8 utilizeaza camera din interiorul autovehiculului pentru a monitoriza expresiile faciale ale conducatorului auto. Sistemul alerteaza sau intervine, daca este cazul, atunci cand este detectata o stare de somnolenta sau lipsa de atentie. Remote Smart Parking Assist (RSPA) permite parcarea/ iesirea din locul de parcare, fara a fi necesara prezenta conducatorului auto, utilizand doar cheia de acces.

KONA Electric ofera functii suplimentare de siguranta, precum: Forward Collision Avoidance 2.0 (FCA 2.0), care include functii de prevenire a coliziunilor la traversarea intersectiilor, respectiv in momentul schimbarii benzii fata/ lateral. Modelul este echipat cu sistemul Highway Driving Assist 2 (HDA 2), care permite controlul vitezei si a distantei pana la vehiculul din fata, oferind suport conducatorului auto in momentul depasirii vehiculelor care se deplaseaza cu viteza redusa.

Noul KONA dispune si de alte sisteme avansate de asistenta pentru conducatorul auto, cum ar fi: LKA, BCA, ISLA, DAW, BVM si HBA. De asemenea, autovehiculul este echipat cu diferite functii pentru confort, precum: SCC, NSCC, LFA si HDA9.

Specificatii noul KONA Electric:

Dimensiuni

Ampatament

2.660 cm

Lungime

4.355 cm (N Line – 4.385 mm)

Latime

1.825 cm

Inaltime

1.575 mm (anvelope de 17/ 19 inchi)

Spatiu pentru cap

1.015 mm (fata), 972 mm (spate)

Spatiu pentru picioare

1.059 mm (fata), 925 mm (spate)

Spatiu pentru umeri

1.435 mm (fata), 1.402 mm (spate)

Spatiu

Portbagaj spate

maxim 466 l (conform standardului VDA)

maxim 723 l (conform standardului SAE)

Portbagaj fata

27 l

Performante

Autonomie maxima

(estimare WLTP)

peste 490 km (autonomie extinsa)10

Autonomie extinsa

baterie de 65,4 kWh

(pe baza specificatiilor europene)

2WD

Putere

160 kW

Cuplu

255 Nm

Autonomie standard

baterie de 48,4 kWh

(pe baza specificatiilor europene)

2WD

Putere

114,6 kW

Cuplu

255 Nm

Caracteristici

Infrastructura de incarcare

400 V

Incarcare

de la 10% la 80% in 41 min (incarcare rapida)

Vehicle-to-Load

Putere max.

3,13 kVA (Europa), 1,63 kVA (NA), 3 kVA (Coreea)

Locatii porturi

Interior: partea din spate a consolei centrale11
Exterior: port de incarcare autovehicul

Echipamente de siguranta si de confort

SmartSense Advanced Driver Assistance System (ADAS)

Forward Collision-Avoidance Assist (FCA)

Blind-spot View Monitor (BVM)

Remote Smart Parking Assist (RSPA)

Driver Status Monitor (DSM)

Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA)

Intelligent Speed Limit Assist (ISLA)

Driver Attention Warning (DAW)

High Beam Assist (HBA)

Lane Keeping Assist (LKA)

Lane Following Assist (LFA)

Parking Collision-Avoidance Assist (PCA)

Highway Driving Assist (HDA)

Navigation-based Smart Cruise Control (NSCC)

Surround View Monitor (SVM)

Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA)

Connected Car Navigation Cockpit (ccNC)

Digital Key 2 Touch

i-PEDAL

Smart Regenerative System


Culori disponibile

Exterior: Abyss Black Pearl, Atlas White, Serenity White Pearl, Shimmering Silver Metallic, Cyber Gray Metallic, Ecotronic Gray Pearl, Ecotronic Gray Matte, Engine Red, Ultimate Red Metallic, Soultronic Orange Pearl, Jupiter Orange Metallic, Neoteric Yellow, Mirage Green, Amazon Gray Metallic, Cypress Green Pearl, Meta Blue Pearl, Denim Blue Pearl, Denim Blue Matte si Sailing Blue Pearl


Interior: Black Mono, Grey Two-tone, Black & Sage Green, Black & Beige, Black & Red point (doar pentru N Line), Dark Gray Mono (doar pentru pachetul Eco)

*Valorile consumului de energie nu sunt finale. Specificatiile si echipamentele autovehiculului pot varia in functie de tara/ regiune si pot fi modificate fara o notificare prealabila.

 Nota: Specificatiile si echipamentele produsului pot diferi in functie de tara si de regiune.


Conform specificatiei pentru Europa
2 Nu este disponibil pentru pietele din America de Nord
Disponibilitatea specificatiilor si a optiunilor modelului N Line poate varia in functie de echipare, de varianta si de piata
Disponibile numai pentru pietele din Europa/ Australia
723 de litri, conform standardului SAE
Nu este disponibil pentru pietele din America de Nord
Puterea maxima furnizata de sistemul V2L variaza in functie de piata
Disponibil numai pentru pietele din Europa/ Australia
Disponibilitatea specificatiilor si a optiunilor ADAS poate varia in functie de echipare, de varianta si de piata
10 Conform specificatiei pentru Europa
11 Nu este disponibil pentru pietele din America de Nord