O zi dificila pentru Hyundai Motorsport in Raliul Safari

O zi dificila pentru Hyundai Motorsport in Raliul Safari
  • Hyundai Motorsport are doua echipaje in top sase;
  • Echipajul Esapekka Lappi/ Janne Ferm ocupa pozitia a patra si se afla in lupta pentru un loc pe podium in clasamentul general;
  • Dani Sordo si Cándido Carrera au incheiat ziua pe locul al saselea, in timp ce Thierry Neuville si Martijn Wydaeghe au fost nevoiti sa abandoneze.

Prima zi din Raliul Safari, etapa a saptea din Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC), a fost dificila pentru echipa Hyundai Motorsport. Etapa din Kenya a demarat joi - cu o super speciala in Nairobi - si a continuat vineri cu sase probe speciale, avand o lungime de 125,82 km.

Esapekka Lappi si Janne Ferm au avut un debut bun si au fost cei mai rapizi pe speciala a treia, dar dupa o pana de cauciuc au retrogradat pana pe pozitia a sasea. Echipajul finlandez a recuperat din timpul pierdut pe cea de-a doua bucla si a incheiat ziua la doar 10,5 s fata de un loc pe podium.

„Daca eliminam pana din ecuatie, atunci putem spune ca ziua nu a fost foarte rea. Am inceput mai prudent si am incercat sa crestem constant ritmul. Sunt probe interesante, de o duritate pe care nu am mai intalnit-o pana acum, insa diferit fata de ceea ce imi imaginam eu. Mai sunt doua zile lungi si asa cum s-a vazut azi, aici nimic nu este sigur. Totul se poate schimba rapid de la o proba la alta. Ne vom concentra doar pe ceea ce avem noi de facut si poate reusim sa ne clasam pe podium”,a declarat Esapekka Lappi.

Dani Sordo si Cándido Carrera nu s-au confruntat cu probleme tehnice, dar ritmul lor a fost foarte prudent. Echipajul spaniol ocupa pozitia a sasea la general, iar obiectivul este de a acumula cat mai multe puncte pentru Hyundai Motorsport in clasamentul constructorilor.

„Din fericire, masina a functionat perfect, insa nu am reusit sa merg mai tare pe anumite probe. Nu m-am simtit confortabil pe specialele cu suprafata mai moale, iar pe cele dure nu am vrut sa risc, avand in vedere cat de usor poti sa distrugi masina. Sper sa fim mai rapizi in urmatoarele doua zile”,a mentionat Dani Sordo. 

Pentru Thierry Neuville si Martijn Wydaeghe ziua de vineri a fost plina de provocari. Echipajul belgian a facut pana pe speciala a treia si a iesit din lupta pentru un loc pe podium. La cea de-a doua trecere pe aceasta proba s-a rupt suspensia, iar Neuville a fost nevoit sa abandoneze.

„Sunt foarte dezamagit pentru ca am fost nevoit sa ma opresc pe speciala a sasea. S-a intamplat fara niciun avertisment, pur si simplu s-a rupt suspensia. Speram ca pana de dimineata sa fie singurul nostru ghinion in acest raliu, insa, din pacate, nu a fost asa. Incercam sa reluam etapa sambata si poate mai reusim sa acumulam cateva puncte, pentru ca in acest moment situatia noastra in clasamentul pilotilor nu este buna”,a declarat Thierry Neuville.

Sambata este cea mai lunga zi din Raliul Safari, cele sase probe speciale avand in total 150,88 km. Duminica, in ultima zi a raliului, sunt programate alte sase probe speciale, dar cu o lungime de doar 75 km.

„Am avut o zi foarte dificila. Thierry si Esapekka au facut pana in prima parte a zilei si au pierdut timp, iar apoi a cedat suspensia lui Thierry, fiind nevoit sa abandoneze. Asta ne-a costat mult si trebuie sa investigam ce s-a intamplat. Dani nu a avut incredere in masina si va fi necesar sa schimbam cate ceva la setari, dar este evident ca este un teren pe care nu s-a simtit confortabil. Cred ca avem sanse reale la un loc pe podium, dar trebuie sa ramanem concentrati pana la final”,a adaugat Cyril Abiteboul, directorul Hyundai Motorsport.

 Clasament Raliul Safari 2023 (dupa ziua de vineri):

1

S. Ogier

V. Landais

Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid

1:14:38.7

2

K. Rovanperä

J. Halttunen

Toyota GR Yaris Rally1

+22.8

3

E. Evans

S. Martin

Toyota GR Yaris Rally1

+43.5

4

E. Lappi           

J. Ferm

Hyundai i20 N Rally1 Hybrid

+54.0

5

T. Katsuta

A. Johnston

Toyota GR Yaris Rally1

+1:19.4

6

D. Sordo

C. Carrera

Hyundai i20 N Rally1 Hybrid

+1:28.4

7

O. Tänak

M. Järveoja

Ford Puma Rally1 Hybrid

+3:03.3