Thierry Neuville - victorie spectaculoasa pentru Hyundai Motorsport in Raliul Suediei

Thierry Neuville - victorie spectaculoasa pentru Hyundai Motorsport in Raliul Suediei
  • Echipajul Hyundai Motorsport format din Thierry Neuville/ Nicolas Gilsoul a incheiat etapa din Raliul Suediei pe locul al doilea
  • Hayden Paddon a finalizat pe locul al cincilea, cel mai bun rezultat din WRC obtinut pana acum de pilot

Echipa Hyundai Motorsport a urcat pentru a patra oara pe podium in WRC, dupa ce Thierry Neuville (#7 Hyundai i20 WRC) a reusit sa incheie Raliul Suediei, etapa a doua din Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC), pe locul al doilea.

In urma rezultatelor din aceasta etapa, Hyundai Motorsport si-a consolidat pozitia a doua in clasamentul constructorilor, cu un total de 55 de puncte. Suplimentar, Neuville a primit inca doua puncte, pentru evolutia din Power Stage - ultima proba a raliului, unde a inregistrat cel de-al doilea timp. Belgianul detine acum locul al doilea in clasamentul general al pilotilor, cu un total de 30 de puncte.

Thierry Neuville a obtinut prima victorie de proba speciala vineri, incheind astfel prima zi a raliului pe locul al doilea in clasamentul general. Sambata a mai castigat doua probe speciale, PS15 (Fredriksberg 18.15 km) si PS18 (Vargåsen), si a urcat pe prima pozitie in clasamentul general. Pe ultima proba de sambata a stabilit si un record cu un salt de 44 metri pe legendara Colin’s Crest. Belgianul a terminat pe pozitia a doua, la 6,4 secunde in spatele liderului. 

„Ce raliu! De mult nu am mai participat la o competitie atat de stransa. Nimeni nu se astepta sa ne luptam pentru victorie, dar am reusit sa obtinem o performanta notabila. Ne-am asumat riscuri mari pentru a castiga, locul fruntas obtinut reprezentand un rezultat excelent atat pentru mine, cat si pentru intreaga echipa”, a declarat Thierry Neuville. 

Locul al cincilea obtinut de Hayden Paddon (#8 Hyundai i20 WRC) in Suedia reprezinta un rezultat foarte bun. Impreuna cu John Kennard, copilotul sau, Paddon si-a adaptat stilul de pilotaj la setarile modelului Hyundai i20 WRC si la caracteristicile unice ale probelor din Suedia, obtinand astfel 10 puncte importante, pentru echipa Hyundai Shell World Rally, in clasamentul constructorilor.

„Cel mai important lucru pentru noi a fost ca am acumulat experienta pretioasa in conditii de iarna. Nu a fost deloc usor si am fost nevoiti sa ne adaptam permanent. Au fost momente foarte bune, altele mai putin, dar o clasare in top cinci reprezinta un rezultat bun”, a mentionat Hayden Paddon. 

Raliul Suediei a fost un test util si pentru Kevin Abbring (#20 Hyundai i20 WRC), olandezul concurand pentru prima oara cu modelul Hyundai i20 WRC. Locul al unsprezecelea la debutul in cadrul echipei Hyundai Mobis World Rally reprezinta un rezultat promitator pentru pilot.

„A fost o experienta incredibila si un privilegiu pentru mine sa ma lupt pe probele solicitante din Raliul Suediei. Increderea mea a crescut pe tot parcursul etapei si, chiar daca am avut cateva momente dificile, finalul a fost unul pozitiv. Astept cu nerabdare sa am din nou ocazia sa pilotez aceasta masina in WRC”, a adaugat Kevin Abbring.

Pentru echipa Hyundai Motorsport, Raliul Suediei a fost o etapa excelenta, toate cele trei echipaje obtinand rezultate competitive. Progresul realizat, comparativ cu aceeasi etapa din 2014, demonstreaza munca sustinuta a intregii echipe. Rezultatul obtinut in Suedia reprezinta al patrulea podium din WRC pentru Hyundai Motorsport, dupa Mexic, Polonia si Germania in 2014, si primul raliu din 2015, unde toate cele trei echipaje inscrise au ajuns la sosire.

„Rezultatul obtinut este incurajator, dar suntem constienti ca pentru a mentine nivelul acesta de preformanta este nevoie de foarte multa munca. Thierry a avut un ritm exceptional pe tot parcursul etapei. In plus, am fost in carti pentru victorie pe tot parcursul raliului. Este un moment special pentru noi - un podium, doua puncte in Power Stage si locul al doilea in clasamentul constructorilor!

Hayden a incheiat in top cinci la prima sa cursa din acest sezon, in timp ce Kevin ne-a depasit asteptarile cu evolutia sa. Intreaga echipa a muncit foarte mult, pentru a urmari obiectivul propus. As vrea sa le multumesc tuturor pentru profesionalismul si rezultatele obtinute.”, a adaugat si Michel Nandan, directorul echipei.

Rezultate Raliul Suediei 2015:

1. S. Ogier/ J. Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)

2. . Neuville/ N. Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +6.4

3. A. Mikkelsen/ O. Floene (Volkswagen Polo R WRC) 39.8

4. O. Tanak/ R. Molder (Ford Fiesta RS WRC) +2:26.0

5. H. Paddon/ J. Kennard (Hyundai i20 WRC) +3:31.5

6. E. Evans/ D. Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +3:53.0

7. K. Meeke/ P. Nagle (Citroën DS3 WRC) +4:05.8

8. M. Prokop/ J. Tomanek (Ford Fiesta RS WRC) +4:26.0

9. Y. Protasov/ P. Cherepin (Ford Fiesta RS WRC) +5:32.2

10. M. Østberg/ J. Andersson (Citroën DS3 WRC) +6:50.9

11. K. Abbring/ S. Marshall (Hyundai i20 WRC) +7:55.6

Clasament general piloti – Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC) 2015:

S. Ogier 53 puncte/ T. Neuville 30/ A. Mikkelsen 30/ J.M. Latvala 19/ M. Østberg 14/ E. Evans 14/ O. Tanak 12/ H. Paddon 10/ K. Meeke 10/ D. Sordo 8/ M. Prokop 6/ S. Loeb 6/ K. Abbring 1

Clasament general constructori – Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC) 2015:

Volkswagen Motorsport 68 puncte/ Hyundai Motorsport 55/ M-Sport World Rally Team 32/ Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 20/ Volkswagen Motorsport II 15/ Jipocar Czech National Team 10/ Hyundai Motorsport N 1/ FWRT SRL 1

Toate rezultatele sunt provizorii pana la omologarea lor oficiala de catre FIA.