Tripla istorica pentru Hyundai Motorsport in Raliul Acropolelor

Tripla istorica pentru Hyundai Motorsport in Raliul Acropolelor
  • Cele trei echipaje Hyundai Motorsport s-au clasat in top trei in cea de-a zecea etapa din Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC);
  • Thierry Neuville a obtinut prima sa victorie din acest sezon, podiumul fiind completat de Ott Tänak si Dani Sordo.

Hyundai Motorsport a obtinut o performanta istorica in Raliul Acropolelor, etapa a zecea din Campionatul Mondial de Raliuri. Thierry Neuville si Martijn Wydaeghe, copilotul sau, au castigat pentru prima oara in acest sezon, Ott Tänak si Martin Järveoja s-au clasat pe locul secund, iar Dani Sordo si Cándido Carrera au incheiat etapa din Grecia pe pozitia a treia.

Toate cele trei echipaje au castigat probe speciale in acest raliu, la rezultatul final contribuind performanta si fiabilitatea modelului Hyundai i20 N Rally1. Thierry Neuville si Martijn Wydaeghe au castigat cinci dintre cele 16 probe, iar la final s-au clasat pe prima pozitie, cu un avans de 15 s in fata colegilor de echipa. Pentru Neuville, aceasta a fost cea de-a 17-a victorie pentru Hyundai Motorsport, respectiv prima din sezonul 2022.

„Este o victorie speciala si un rezultat istoric pentru echipa. Am avut un sezon dificil si ma bucur pentru ca am reusit sa castigam in sfarsit un raliu anul acesta, mai ales dupa problemele pe care le-am avut in cursa de casa, din Belgia. Cred ca cel mai important aspect din acest weekend este clasarea pe cele trei pozitii de pe podium. Sunt in echipa inca de la inceput, am trecut prin momente dificile si stiu cat de mult s-a muncit pentru a obtine fiecare victorie. Sunt foarte bucuros pentru ca am castigat si stiam ca va veni si acest moment. Mai avem lucruri de imbunatatit, dar este clar ca ne indreptam in directia buna”, a declarat Thierry Neuville. 

Dupa victoriile din Finlanda si din Belgia, Ott Tänak si Martin Järveoja s-au clasat pe locul secund, acesta fiind cel de-al saselea podium din acest sezon. Echipajul estonian a castigat patru probe speciale in Grecia, inclusiv Power Stage, acumuland astfel cinci puncte suplimentare.  

„A fost un rezultat incredibil, intr-un raliu foarte solicitant. Echipa a avut un parcus excelent, mai ales din punct de vedere tehnic, fiind o performanta remarcabila clasarea pe podium cu toate cele trei masini. Din pacate, noi am pierdut timp pe probele de vineri din cauza unor probleme la sistemul hybrid si stiam ca va fi greu sa-l ajungem pe Thierry in ultima zi. Acum trebuie sa ne bucuram de aceasta performanta si sa pregatim cat mai bine etapele urmatoare”,a mentionat Ott Tänak.

Pentru Dani Sordo si Cándido Carrera acesta a fost cel de-al treilea raliu din 2022 cu modelul Hyundai i20 N Rally1, echipajul spaniol clasandu-se din nou pe podium.

„Sunt foarte fericit pentru ca am obtinut acest rezultat si pentru ca ne-am clasat pe primele locuri alaturi de colegii mei. Este un rezultat pe care il merita intreaga echipa, deoarece s-a muncit foarte mult in acest sezon. Rezultatul este fantastic si trebuie sarbatorit”,a declarat Dani Sordo.

Tripla din Raliul Acropolelor este prima din istoria echipei si, de asemenea, este pentru prima oara cand Hyundai Motorsport obtine trei victorii consecutive in WRC.

„Ce moment istoric pentru echipa si pentru Hyundai! Sunt putini cei care ar fi pariat pe noi la inceputul sezonului, dar am revenit in forta. Aceasta tripla victorie ne motiveaza si mai mult si as vrea sa le multumesc tututor pentru aceasta performanta. Fiabilitatea a fost o problema in acest sezon, dar au fost realizate imbunatatiri dupa debutul din Raliul Monte-Carlo, iar pe macadamul dur din Grecia exact asta a facut diferenta. Thierry a avut un raliu fara probleme si a obtinut prima victorie dupa aproape un an, Ott a ocupat locul secund si a obtinut maximum de puncte in Power Stage, iar Dani si-a atins obiectivul cu inca un podium”, a adaugat Julien Moncet, directorul echipei.

„Este o zi speciala pentru Hyundai Motorsport si pentru compania Hyundai. Pentru prima oara, am incheiat raliul pe pozitiile 1-2-3 cu echipajele noastre in WRC. Din 2014, inca din primul nostru sezon in Campionatul Mondial de Raliuri, ne-am propus sa construim cele mai fiabile si cele mai avansate masini de curse din punct de vedere tehnologic si sa concuram cu cei mai buni. Am obtinut doua titluri mondiale la constructori pana acum si sunt incantat ca in primul sezon cu modele hybrid am reusit sa castigam patru raliuri, respectiv trei consecutiv, pe suprafete complet diferite. Este un rezultat la care a contribuit intreaga echipa si le multumesc tuturor”, a declarat Sean Kim, presedintele Hyundai Motorsport.

Raliul Noii Zeelande, urmatoarea etapa din Campionatul Mondial de Raliuri, se va desfasura in perioada 29 septembrie – 2 octombrie 2022.

Clasament Raliul Acropolelor 2022:

1          T. Neuville       M. Wydaeghe   Hyundai i20 N Rally1   3:34:52.0

2          O. Tänak          M. Järveoja      Hyundai i20 N Rally1   +15.0

3          D. Sordo          C. Carrera        Hyundai i20 N Rally1   +1:49.7

4          P. L. Loubet      V. Landais        Ford Puma Rally1         +3:42.2

5          C. Breen          P. Nagle            Ford Puma Rally1         +4:09.0

6          T. Katsuta         A. Johnston      Toyota GR Yaris Rally1 +6:21.1

7          E. Lindholm      R. Hämäläinen  Škoda Fabia Evo          +7:46.6

8          N. Gryazin        K. Aleksandrov Škoda Fabia Evo           +8:22.7

9          A. Tsouloftas    R. Whittock       Volkswagen Polo GTI    +10:53.8

10        E. Brynildsen    R. Eilersten       Škoda Fabia Evo          +10:56.7


Clasament general constructori – Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC) – dupa etapa a zecea:

            Toyota Gazoo Racing World Rally Team             404 puncte

2          Hyundai Shell Mobis World Rally Team           341 p

3          M-Sport Ford World Rally Team                           214 p

4          Toyota Gazoo Racing World Rally Team NG       112 p


Clasament general piloti – Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC) – dupa etapa a zecea:

1          K. Rovanperä    207 puncte

2          O. Tänak          154 p

3          T. Neuville       131 p

4          E. Evans           116 p

5          T. Katsuta         100 p

6          C. Breen           77 p

7          E. Lappi            58 p

8          D. Sordo          49 p

9          G. Greensmith  36 p

10        S. Loeb             35 p

11        S. Ogier             34 p

12        P. Loubet          30 p

13        A. Mikkelsen     25 p

14        O. Solberg       21 p