Victorie pentru Hyundai Motorsport in Raliul Finlandei

Victorie pentru Hyundai Motorsport in Raliul Finlandei
  • Hyundai Motorsport o obtinut cea de-a doua victorie din acest sezon in Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC), dupa ce Ott Tänak si Martin Järveoja au triumfat in Raliul Finlandei;
  • Echipajul estonian a preluat conducerea raliului dupa cea de-a doua proba speciala de vineri;
  • Thierry Neuville si Martijn Wydaeghe, copilotul sau, au ocupat pozitia a cincea la general si au obtinut un punct suplimentar in Power Stage, ultima speciala a raliului.

Hyundai Motorsport a obtinut o victorie spectaculoasa in Raliul Finlandei, etapa a opta din Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC), dupa evolutia extraordinara a echipajului Ott Tänak si Martin Järveoja, copilotul sau.

Echipajul estonian a preluat conducerea dupa cea de-a doua proba speciala si a reusit sa-si gestioneze avansul pana la finalul etapei din Finlanda. Echipajul Hyundai Motorsport a castigat in total sapte probe speciale si a acumulat sdoua puncte suplimentare in urma performantei din Power Stage.

Victoria lui Tänak este cea de-a doua din acest sezon pentru modelul Hyundai i20 N Rally1 si prima pentru Hyundai Motorsport in Raliul Finlandei.

Este o victorie speciala. Am castigat deja cateva raliuri pana acum, dar aceasta este una dintre cele mai frumoase victorii. Am preluat conducerea inca din prima zi, dupa care am controlat situatia pe fiecare proba. Nu pot spune ca sunt multumit in totalitate de performanta masinii, dar am avut un ritm bun si asta a contat in final. Rezultatul acesta demonstreaza ca daca muncim si mai mult putem obtine rezultatele pe care le dorim. Acest rezultat ne da sperante mari pentru viitor”,a declarat Ott Tänak.

Thierry Neuville si Martijn Wydaeghe au inceput raliul cu o victorie pe super speciala programata joi seara si au incheiat etapa din Finlanda pe locul al cincilea la general. In plus, pilotul belgian si-a asigurat si un punct suplimentar in Power Stage.

„A fost un weekend dificil pentru noi, dar stiam ca va fi asa, la fel cum a fost si cel din Estonia. Am avut doua raliuri consecutive cu probe similare pe macadam si in aceste conditii am avut mereu dificultati sa-mi intru in ritm. Ma bucur pentru ca urmeaza un raliu pe asfalt si mai ales ca este chiar acasa la mine, in Belgia, iar aici cu siguranta lucrurile vor fi complet diferite. Ott a avut o evolutie foarte buna si am vazut cu totii cat de mult a muncit pentru aceasta victorie. Este un rezultat excelent pentru el si pentru toata echipa”,a mentionat Thierry Neuville.

Dupa Raliul Finlandei, Ott Tänak este pe locul secund in clasamentul general cu 104 puncte, iar Thierry Neuville ocupa pozitia a treia cu 103 puncte. In clasamentul constructorilor, Hyundai Motorsport si-a consolidat pozitia a doua si a acumulat, in total, 251 de puncte. Succesul echipei a fost completat si de performanta obtinuta de Teemu Suninen si Mikko Markkula, copilotul sau, care s-au impus in categoria WRC 2 cu un model Hyundai i20 Rally2.

„Este un rezultat extraordinar pentru toti cei din echipa Hyundai Motorsport. In sfarsit am reusit sa castigam Raliul Finlandei dupa evolutia incredibila a lui Ott si a lui Martin. Am demonstrat care este potentialul modelului Hyundai i20 N Rally1 intr-un raliu extrem de dificil, iar faptul ca nu am avut nicio problema de fiabilitate aici ne face sa fim si mai optimisti in acest final de sezon. Echipa nu a renuntat niciodata la dezvoltarea acestui model, chiar daca inceputul de sezon a fost unul mai slab. Victoria obtinuta de Teemu Suninen in WRC2 face ca acest weekend sa fie si mai memorabil. Vom sarbatori acest succes si vom da totul pentru a incheia acest sezon cu cat mai multe astfel de rezultate”,a adaugat Julien Moncet, directorul echipei.


Urmatoarea etapa din Campionatul Mondial de Raliuri, Ypres Rally Belgia, se va desfasura intre 18 si 21 august.

 

Rezultate Raliul Finlandei 2022:


1          O. Tänak          M. Järveoja      Hyundai i20 N Rally1               2:24:04.6

2          K. Rovanperä    J. Halttunen      Toyota GR Yaris Rally1             +6.8

3          E. Lappi            J. Ferm             Toyota GR Yaris Rally1             +1:20.7

4          E. Evans           S. Martin           Toyota GR Yaris Rally1             +1:37.6

5          T. Neuville       M. Wydaeghe   Hyundai i20 N Rally1               +2:18.0

6          T. Katsuta         A. Johnston      Toyota GR Yaris Rally1             +3:09.0

7          G. Greensmith  J. Andersson    Ford Puma Rally1                     +3:57.0

8          T. Suninen        M. Markkula      Hyundai i20 N Rally2                 +9:31.3

9          E. Lindholm       R. Hämäläinen  Škoda Fabia Evo                      +9:39.0

10        J. Huttunen       M. Lukka          Ford Puma Rally1                     +10:31.6


Clasament general constructori – Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC) – dupa etapa a opta:


1          Toyota Gazoo Racing World Rally Team             339 puncte

2          Hyundai Shell Mobis World Rally Team                      251 p

3          M-Sport Ford World Rally Team                         174 p

4          Toyota Gazoo Racing World Rally Team NG                  89 p


Clasament general piloti – Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC) – dupa etapa a opta:


1          K. Rovanperä    198 puncte

2          O. Tänak          104 p

3          T. Neuville       103 p

4          E. Evans           94 p

5          T. Katsuta         81 p

6          C. Breen           64 p

7          E. Lappi            42 p

8          S. Loeb             35 p

9          S. Ogier            34 p

10        D. Sordo          34 p

11        G. Greensmith  34 p

12        A. Mikkelsen     19 p

13        P. Loubet          18 p

14        O. Solberg       9 p