Autovehiculele electrificate.

Sunt autovehiculele electrice prietenoase cu mediul?

Autovehiculele 100% electrice ofera o experinta de condus 100% fara emisii. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care joaca un rol important in reducerea emisiilor globale de carbon. Amprenta totala de COale vehiculelor electrice este mai mica decat a modelelor conventionale.

Incarcare.

Chiar daca electricitatea necesara bateriei provine 100% din combustibili fosili, autovehiculul electric prezinta mai putine emisii decat un autoturism pe benzina sau diesel. Acest aspect de datoreaza eficientei centralelor electrice in procesul de producer a energiei. In functie de regiune, energia electrica a autovehiculului poate proveni din energie 100% regenerabila sau, cel mai probabil, dintr-un amestec de surse regenerabile si de combustibili fosili. Pe viitor, energia electrica va proveni din surse ecologice, ceea ce transforma procesul de incarcare al vehiculelor electrice intr-unul cat mai ecologic.

Productia.

Impactul carbonului in procesul de productie este acelasi atat pentru autovehiculele electrice, cat si pentru cele conventionale. Inca de la lansarea I0NIQ in anul 2016, Hyundai a utilizat materiale eco precum celuloza (fibra) sau lyocell (extras din celuloza de eucalipt) pentru materialele din habitaclu (scaune si alte piese). Cu toate acestea, productia bateriilor de inalta tensiune reprezinta un proces consumator de energie, incepand cu exploatarea materiilor prime precum nichel, cupru, cobalt, grafit, neodim si litiu.

Reciclare.

Odata ce bateria unui autovehicul electric s-a degradat (aproximativ 70%), aceasta este inlocuita. Insa, deoarece 70% din capacitatea bateriei este inca functionala, acestea pot fi utilizate in alte scopuri, cum ar fi sustinerea retelei electrice a cladirilor sau stocarea energiei provenite din sure de energie eoliana sau solara. Bateriile litiu-ion pot fi, de asemenea, reciclate, iar materialele obtinute sunt utilizate pentru dezvoltarea noilor baterii.