Cabluri de incarcare.

Tu il incarci.

Mai multa flexibilitate in functie de autovehiculul pe care il detii.

Incarcarea la domiciliu.

Exista doua optiuni: wallbox sau o priza domestica, find necesare cabluri diferite pentru conectare.

Cablu Tip 2
Cablu ICCB
Cablu Tip 2.

Cablu Tip 2.

Statiile wallbox clasice utilizeaza curent alternativ (AC) de 230 V (monofazat) sau 400 V (trifazat). Autovehiculele dispun de cablu Tip 2. In functie de wallbox, cablul poate fi conectat permanent la cutie sau poate avea mufe la ambele capete. Viteza de incarcare: pana la 22 kW.

Cablu ICCB.

Cablu ICCB.

Pentru a incarcarea autovehiculului electric la o priza domestica de 230 V, este nevoie de un cablu ICCB (cutie de control in cablu; dispune de o mufa de uz casnic la un capat si de o mufa de Tip 2 la celalalt). Cutia de control realizeaza comunicarea intre portul de incarcare si autovehicul, cu scopul de a asigura o incarcare sigura. Deoarece cablurile ICCB si prizele pentru perete permit incarcarea pana la 2,7 kW (in functie de alimentarea cu energie si de setarea ICCB), procesul dureaza mult mai mult. In plus, pentru ca circuitele rezidentiale nu sunt construite pentru acest tip de tensiune continua, conectarea a o priza obisnuita trebuie sa fie intotdeauna o solutie de rezerva.

Incarcarea la statii publice.

Exista doua tipuri de prize, care ofera diferite tipuri de tensiune si de putere: unele statii beneficiaza de ambele optiuni, iar alegerea ta depinde de ceea ce ai nevoie in acest moment.

Incarcare standard (AC)
Priza domestica - Cablu ICCB
Cablu - Tip 2.

Cablu - Tip 2.

La fel ca o statie wallbox, majoritatea statiilor publice de incarcare functioneaza pe baza de curent alternativ (AC), find necesar acelasi cablu de Tip 2. Incarcatorul la bord transforma ulteior curentul alternativ (AC) in curent continuu (DC). Viteza de incarcare (capacitate maxima de incarcare/ora) este determinata de puterea statie de incarcare, de obicei find cuprinsa intre 11 si 43 kW (trifazat) sau de incarcatorul la bord al autovehiculului, de obicei 7,2 kW (monofazat) sau 10,5 kW (trifazat) - ambele optiuni beneficiaza de o valoare redusa pentru kW.

Cablu - Tip 2 CCS.

Cablu - Tip 2 CCS.

Statiile de incarcare rapida utilizeaza curent continuu (DC) si de obicei dispun de un cablu CSS (Combined Charging System). Aceste cabluri sunt similare cu cele Tip 2, dar au doua contacte suplimentare pentru a permite incarcarea rapida DC. Viteza de incarcare nu este limitata de incarcatorul de bord al autovehicului (nu transforma curentul de la AC la DC). Cablurile CCS pot transmite pana la 350 kW, insa putine statii de incarcare ofera acest tip de viteza.

Ce tip de cablu trebuie sa achizitionez?

Cablul ICCB pentru conectarea la o priza domestica este adesea inclus in costul de achizitionare al autovehiculului. Un cablu Tip 2 poate avea un cost suplimentar, insa este de obicei inclus in costul de achizitionare al autovehiculelor mai bine echipate - este necesar sa aveti acest cablu atunci cand doriti sa incarcati autovehiculul la o state publica DC. Cablul CCS Tip 2 este instalat de obicei pentru toate statiile de incarcare rapida (DC), astfel ca nu este necesar sa achizitionati/transportati acest cablu.